Vyzkoušejte recept na špízy s vepřovým, krůtím a hovězím masem, cibulí, paprikou a žampionem, který jistě přivítáte při zahradním grilování.
1 ks | cibule |
80 g | anglická slanina |
1 ks | paprika červená |
1 ks | paprika žlutá |
250 g | hovězí svíčková |
300 g | vepřová panenka |
250 g | krůtí stehno |
1 ks | hnědé žampiony |
marináda | |
---|---|
1 lžíce | olej |
1 lžíce | omáčka Teriyaki |
podle potřeby | |
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
čerstvý tymián | |
mletý černý pepř |
Na špízy budeme potřebovat hovězí biftek nebo kvalitní hovězí steak, vepřovou panenku a krůtí stehenní steak. Krůtí maso nejdříve naložíme na 2 hodiny do směsi omáčky teriyaki s olivovým olejem. Pak veškeré maso nakrájíme na stejně kousky o váze cca 40 g, které opepříme. Kousky panenky obalíme do plátků anglické slaniny. Omyté papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na dílky ve velikosti masa. Oloupanou cibuli nakrájíme na klínky a středně velký hnědý žampion rozkrojíme na čtvrtiny.
Na dlouhé jehly střídavě napichujeme všechny druhy masa, které prokládáme barevnou paprikou a cibulí. Na konce jehly přidáme dílek žampionu. Takto připravené špízy se třemi druhy masa zprudka osmahneme ze všech stran na grilu a poté je ihned přendáme na připravený alobal potřený olejem s bylinkami. Každý špíz zabalíme zvlášť a na již zchladlém grilu dopékáme při mírné teplotě asi 8 - 10 minut.
Grilované špízy se třemi druhy masa podáváme s čerstvou nebo dušenou zeleninou, pečivem nebo pečeným bramborem.
Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči
Špízy neboli ražniči patří mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Ale jaké maso použít? Hodí se krkovička k bramborám, paprice nebo cuketě? A dá se maso kombinovat i s ovocem? Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu, díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!
Sandwich s grilovanou cuketou krok za krokem
Léto ještě nekončí, a pokud máte na zahradě přebytky cuket, tak tu máme tip na zdravou vegetariánskou svačinku.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena