Očištěnou po délce rozřezanou cuketu a papriky nakrájíme na 2,5 cm kostky.
Baklažány nakrájíme na čtyři díly po délce a červenou cibuli na 8-8 stejných dílů. Nakrájenou zeleninu smícháme v misce.
K citrónové šťávě přikapáme olej, přidáme česnek, rozmarýn, sůl a pepř. Tímto nálevem zalijeme nakrájenou zeleninu v misce. V chladu necháme 15 min.
Nakrájenou zeleninu střídavě napichujeme (střídání barev) na špejle. Ve středně vyhřáté troubě grilujeme cca 10-12 min. Vícekrát je pootočíme, aby byla zelenina po celém obvodu červenohnědá.
Hotový zeleninový špíz necháme odkapat a servírujeme ho se suchou vekovou topinkou a s rajčato-olivovým salátem.
Příloha: rajčato-olivový salát (rajčata bez dužiny nakrájet na proužky, olivy vykostěné rozřezané na půl a pokapané olivovým olejem) suché topinky z krajíců chlebíčkové veky.