Vepřovou krkovičku očistíme a nakrájíme na kostky. Maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme s prolisovaným česnekem, kečupem, rozmarýnem, vínem a 3 lžícemi oleje. Naloženou směs necháme v chladu alespoň 2 hodiny rozležet.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. Kapii zbavíme jadérek a nakrájíme na větší kousky. Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Na jehly střídavě napichujeme cibuli, maso, opět cibuli, kapii a cuketu. Postup opakujeme do vypotřebování zásob.
Špízy opékáme na mřížce dobře rozpáleného grilu za občasného obracení doměkka. Čas pečení závisí na oblibě propečenosti masa a žáru vašeho grilu.
Špízy z vepřového masa s cuketou, cibulí a kapií podáváme při letní grilovačce s pečivem, zeleninovými saláty a oblíbenými dipy.