Bulgur je oblíbená surovina v lehké kuchyni. Uvaříme a upravíme ho snadno a rychle, pochutnáme si na něm i zaženeme hlad. Vytvářet z nej můžeme saláty, slané nákypy nebo sladké snídaně, bulgur se dokáže přizpůsobit chutím i množství času. V tomto článku najdete 5 jednoduchých receptů, které vám usnadní všední vaření a zároveň potěší chuťové buňky
Pod názvem bulgur se ukrývá předvařená nalámaná pšenice. Vzhledem trochu připomíná kuskus nebo kroupy lámanku. Použít ho můžeme namísto rýže nebo všude tam, kde bychom použili jiné obliloviny.
Bulgur výborně ladí s grilovanou zeleninou, luštěninami, sýry, masem i bylinkami. Obsahuje hodně vlákniny, vitaminy skupiny B a minerály jako hořčík a železo.
-> Kuskus a bulgur: Zdravější konkurence rýže
Zalít horkou vodou. Klasický bulgur stačí zalít vroucí vodou v poměru 1 díl bulguru a 2 díly vody a nechat přikryté dojít.
Povařit: Hrubý bulgur (větší zlomky) mohou být tužší a potřebují krátké povaření – obvykle 7–10 minut. Výsledná textura je pevnější a vhodná třeba do „rizota“ nebo jako příloha, která má držet tvar.
Orestovat: Měkký bulgur můžeme krátce orestovat na oleji s cibulkou a bylinkami.
Do salátů: Měkký studený bulgur se výborně hodí do salátů jako například klasický tabbouleh - salát s okurkou, rajčaty, petrželí a citronem.
Rychlý recept na lehký oběd či večeři z bulguru a směsi orestované zeleniny. Použít můžeme tu, kterou máme po ruce. Výborné jsou například cukety, papriky nebo rajčata, na podzim můžeme využít třeba pečenou dýni.
Orestované mleté maso (hovězí nebo drůbeží) na cibulce a česneku okořeníme mletou paprikou, římským kmínem a zelenou petrželkou. Promícháme s připraveným bulgurem, případně orestovanou kořenovou zeleninou.
Bulgur připravíme podle návodu. Na pánvi orestujeme cibulku a přidáme špenát, cuketu nebo rajčata. Smícháme s bulgurem a na závěr posypeme strouhaným parmazánem.
Bulgur se zeleninou a parmazánem
Bulgur a kuře platí vždy za rychlý a zdravý oběd či večeři. Kuřecí maso, zelenina a bulgur chutnají dohromady naprosto skvěle.
Necháme změknout bulgur ve vroucí vodě. Na pánvi opečeme kuřecí maso s oblíbeným kořením (římský kmín, paprika, bylinky). K masu přidáme zeleninu – například cuketu, špenát nebo nebo žampiony. Přisypeme bulgur, promícháme a podáváme.
Bulgur s kuřecím masem a zeleninou
Rychlý a lehký salát z bulguru a tuňáka zvládneme za pár minut. Je to snad nejjednodušší recept, který si můžeme představit, a ještě uplatníme konzervy ze spíže.
Bulgur uvaříme a necháme vychladnout. Poté smícháme s konzervovaným tuňákem, nasekanou cibulí a okurkou nebo kukuřicí. Ochutíme citronem, solí a pepřem. Podáváme jako salát.
Recepty s bulgurem, které by vám neměly ujít:
Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena