Klasicky vařenou či dušenou rýži máme často na talíři - doma i v restauraci. Ale už málokterý jídelní lístek obsahuje kuskus či bulgur, přitom se k pokrmu často hodí lépe.
Rýže, to je tradice. Přidává se k pečenému masu, rybě, drůbeži na jakýkoliv způsob, dušené zelenině, omáčkám. Z rýže připravujeme samostatné pokrmy jako rizoto, slané i sladké nákypy. Příprava je rychlá a po pár pokusech se naučíme připravit i nelepivou a krásně sypkou rýži. Ale proč rýži nenahradit dnes již dostupnými a stále oblíbenějšími variantami, které v mezinárodních kuchyních mají dávno své místo?
Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně, používá se stejně jako rýže v podobě přílohy i hlavního pokrmu. Obvykle se míchá krupice z pšenice, ječmene či prosa s moukou, kropí se slanou vodou, dokud se nevytvoří hrudky. Ty se pak třou mezi dlaněmi, dokud nevzniknou miniaturní kuličky. Kuskus se poté vaří ve speciální nádobě nad vroucí vodou či přímo připravovaným pokrmem.
Protože máme k dispozici již předvařený instantní kuskus, doba přípravy je výrazně zkrácena od přípravy původní. Stačí, když kuskus zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme bobtnat okolo 10 - 20 minut, vždy se řídíme návodem na obalu.
Kuskus ochucený kořením, sójovou omáčkou, doplněný zeleninou (sterilovanou či podušenou) můžeme plnit lilky, rajčata, vaječné bílky, ale jako náplň jej můžeme užít i do masových a sýrových s roládek s pevnějším základem.
Další z příloh či zavářek kuskus mírně připomíná. Součástí jsou pšeničné krupky a vznikají tak, že se pšenice nejdříve oloupe, předvaří, usuší a pak nahrubo nebo najemno obrousí. V pšenici zůstane zachován obilný klíček, proto je bulgur o to výživnější (bohatý na vitamíny, minerály a bílkoviny).
Příprava bulguru je následovná: Bulgur a vodu ve stejném poměru povaříme asi 15 minut. Poté bulgur necháme bobtnat asi 10 minut, vzápětí promícháme (provzdušníme) vidličkou. Pokud používáme bulgur na salát, vaříme ho v dvojnásobném množství vody, necháváme bobtnat až 35 minut, přebytečnou vodu už jen slijeme. Bulgurem můžeme i zahustit polévku, jednoduše jej do polévky přisypeme a povaříme.
Oblíbené recepty z bulguru, kuskusu i rýže
Zapečený lilek s masovou náplní a bulgurem
(doba přípravy 1 hod )
Kuskus s cuketou
(doba přípravy 30 min )
Rýže dušená se zeleninou
(doba přípravy 35 min )
Jemná špenátová polévka s bulgurem
(doba přípravy 35 min )
(doba přípravy 60 min)
Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!
Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
Foto: Shutterstock.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena