Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny

Recept na velmi oblíbený turecký letní salát z bulguru a zeleniny. Bulgur je nalámaná celozrnná pšenice různé velikosti, která je také nazývaná turecká rýže, patří ke zdravé výživě a je základem mnohých chutných jídel.


3.738x
20 min

Postup přípravy

Rajčata omyjeme, překrojíme na polovinu, odstraníme semínka a pokrájíme na malé kostky. Papriku zbavíme jádřince, semínek, žilek, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Okurku omyjeme, neloupeme, odkrojíme konce a pokrájíme na malé kostky. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme i s natí na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. V misce smícháme rajčatovou šťávu nebo pyré, olivový olej a citronovou šťávu.

Do hrnce nasypeme bulgur, zalijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme ho napučet a změknout - asi 15 minut. K měkkému bulguru přimícháme směs oleje, rajčatové a citronové šťávy, vmícháme připravenou pokrájenou zeleninu a posekanou petrželovou nať, dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Kdo má rád pikantní, může přidat pálivou papriku a salát máme připravený na podávání.

Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny podáváme jako samostatné jídlo s Ayranem, což je velmi oblíbený turecký osvěžující nápoj z jogurtu smíchaného se studenou vodou a solí. Kisir ideálně podáváme jako lehké jídlo k obědu či večeři v horkých letních dnech. Kisir také můžeme podávat jen jako salát či chuťovku anebo jako výbornou přílohu ke grilovanému masu.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny

Zpět na recept