
Vajíčka milujeme. K snídani, obědu i večeři. Jsou lahodná, sytá a tak variabilní! Ať už je smažíme nebo vaříme, v jejich úpravě vždycky hraje jednu z hlavních rolí čas. Jak dlouho vařit vejce naměkko a kolik času potřebují vejce natvrdo? Pojďme se podívat na základní pravidla.
Hned z kraje je potřeba si říct, že běžně uváděná doba vaření se vztahuje k vejcím o pokojové teplotě, která vkládáme do vroucí vody. Vejce o pokojové teplotě se zahřívají rovnoměrněji. Tím se snáz dosáhne požadované "měkkosti" nebo "tvrdosti" vajec.
-> Znáte všechny úpravy vajec?
Vejce naměkko mají jemný, tekutý žloutek a pevnější bílek. Aby se vám povedla, je nutné dodržet přesný čas vaření.
Čas vaření: 4–5 minut. Po uplynutí času je ihned přendejte do ledové vody, aby se vaření zastavilo a žloutek zůstal tekutý.
-> Japonská polévka ramen: Jak si ji připravit v domácích podmínkách?
Vejce na hniličku jsou ideálním kompromisem mezi vejci naměkko a natvrdo. Mají pevný bílek, který drží tvar, a jemně krémový šťavnatý žloutek. Pokud vaříte vejce přímo z lednice, přidejte k času asi 30 sekund.
Čas vaření: 6–7 minut. Po uvaření je okamžitě zchlaďte ve studené vodě, aby se zastavil var a žloutek zůstal krémový.
-> Tajemství krémového žloutku: Recept na vejce na hniličku krok za krokem
Vejce natvrdo mají pevný bílek i žloutek. Jsou vhodná jako přísada do salátů, pomazánek nebo jako rychlá svačina. Při delším vaření se může kolem žloutku vytvořit neškodný nazelenalý povlak. Abyste tomu předešli, dodržujte doporučený čas a nezapomeňte vejce rychle zchladit.
Čas vaření: 9–12 minut. Pro pevnější konzistenci zvolte delší dobu (12 minut).
Teplotní šok znamená rychlé zchlazení vajec studenou vodou po dovaření. Tento krok má hned několik výhod:
Snazší loupání: Vejce, která byla zchlazena ledovou vodou, se lépe loupou, protože skořápka se oddělí od bílku.
Zastavení varu: Rychlé zchlazení zabrání převaření vajec a pomůže zachovat správnou konzistenci žloutku.
Zachování barvy: Pomáhá předejít zmíněnému nazelenalému povlaku kolem žloutku.
-> Klasika studené kuchyně: Vajíčková pomazánka vždycky zmizí nejrychleji
Recepty s vařenými vejci, které by vám neměly uniknout:
Plněná vejce s červenou řepou v aspiku
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena