Snadný recept, jak využít vykoledovaná vařená vejce. Vejce naplníme žloutkovým krémem, obložíme červenou řepou a zalijeme aspikem. Podáváme jako chuťovku.
2.5 lžíce | cukr |
2 lžíce | máslo |
50 ml | ocet |
1 lžíce | majonéza |
400 ml | voda |
1 lžička | hořčice plnotučná |
5 ks | vejce natvrdo |
20 g | želatina v prášku |
400 g | vařená červená řepa |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
čerstvě mletý černý pepř |
Připravíme si plněná vejce. Natvrdo uvařená vejce oloupeme a rozkrojíme na půlky. Žloutky přendáme do misky a spolu s máslem, majonézou a hořčicí umícháme do hladkého krému, který podle chuti osolíme a opepříme. Krémem naplníme půlky uvařených bílků a odložíme je do lednice. Formu na aspik vyložíme potravinovou folií. Vařenou červenou řepu nakrájíme na kostičky. Želatinu promícháme se 150 ml vody a necháme nabobtnat. V rendlíku promícháme 250 ml osolené vody s cukrem a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a voda bude skoro vřít. Pak přidáme ocet, nádobu odstavíme z tepla a vmícháme nabobtnalou želatinu. Na dno formy nalijeme asi do výše 3 mm želatinu, kterou necháme ztuhnout. Pak klademe vedle sebe plněná vajíčka řezem dolů, přidáme nakrájenou červenou řepu a vše zalijeme zbývající želatinou. Ztuhlý aspik vyklopíme z formy a nakrájíme na porce. Plněná vejce s červenou řepou v aspiku podáváme jen tak jako chuťovku, případně s pečivem jako lehkou večeři.
Z koledy jsme si přinesli plnou ošatku vařených vajec. Jak je zpracovat?
Velikonoční svátky mají být veselou a barevnou oslavou jara, obrovské množství čokolády, které si však děti obvykle přinesou domů z koledy, zůstává často nevyužité ještě dlouho po Velikonocích. Zkuste to letos trochu jinak.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena