Česká „čína“ se do domácností dostala v době, kdy o autentických surovinách z Asie mohl člověk jen snít. Vznikly tak české verze rychle restovaného masa - s mraženou zeleninou, kari kořením nebo kečupem či sojovkou. Čína se stala miláčkem českých kuchyní. Jak jídlo vzniklo, co do něj patřilo a jak připravit autentický stir-fry bez kečupu, kari nebo škrobu?
Domácí BBQ omáčka je hotová během několika minut. Potřebujeme na ni běžné suroviny a výsledek? Pikantní pecka, která pozvedne maso, zeleninu i burgery do grilovacího nebe. A pokud do ní přidáme trochu kávy, chuť se posune ještě o level výš.
Jahodová sezóna nebude trvat dlouho, tak si ji pojďme pořádně užít. Naučíme vás nejen domácí jahodovou zmrzlinu, ale i lehčí sorbet, jahodové nanuky a úžasně jednoduchou jahodovou dřeň.
Sando sendviče nejsou jen stylová svačina, ale i výstavní kousek na každém stole. Jsou neodolatelné a velmi efektní, takže se skvěle hodí jako pohoštění na rauty, zahradní slavnosti, brunch nebo třeba piknik.
Víkend bez sladkého moučníku si málokdo umí představit. Máme pro vás recept na veganskou variantu jahodového koláče. Neuvěříte, jak je snadný a dobrý!
Domácí bezový sirup snadno připravíme i bez speciálního vybavení. Stačí natrhat květy černého bezu, zalít je vodou a nechat louhovat – výsledkem je voňavý sirup plný chuti a léčivých látek. Hodí se do limonád, čaje, koktejlů i na dochucení dezertů.
Měkké, rozpadající se na jazyku a nekonečně variabilní – takové jsou domácí muffiny. Připravují se z litého těsta a jednotlivé bábovičky se fantasticky hodí k snídani, svačině i na oslavu. Víte, čím se liší od cupcaků nebo anglických muffinů? A které recepty jsou nejoblíbenější?
Focaccia je pečivo, které trochu připomíná něco mezi bílým chlebem, rozpekem a nádivkou. Voní ovšem po olivovém oleji, na povrchu křupe a je měkká jako peřinka. Italská focaccia má styl, chuť i šarm. Můžeme ji upéct z minima surovin nebo ji pěkně obložit tak, že nebude mít daleko k pizze. Čím je focaccia tak výjimečná a jak si ji jednoduše připravíme doma?
Den matek je ideální příležitost, jak potěšit maminku něčím dobrým. A nejlépe něčím, co zvládnou i děti nebo začátečníci v kuchyni. Jahody jsou dokonalé samy o sobě, takže už mnoho dalšího nepotřebují. Přesto z nich můžeme vykouzlit geniální dezerty.
Margarita koktejl patří mezi nejznámější klasické drinky s tequilou. Je osvěžující, citrusový, lehce nahořklý a výborně se hodí k posezení za teplých večerů. Vychází z jednoduché kombinace tequily, limetky a pomerančového likéru a snadno ji připravíme i doma. Kromě klasické verze existují i ovocné varianty, třeba jahodová nebo broskvová.
Nostalgická vzpomínka na dětství a prázdniny, jedno z nejoblíbenějších sladkých českých jídel! První jahody v sezóně v opravdu chutné podobě. Objevte 7 variant jahodových knedlíků – tvarohové, kynuté, bezlepkové i veganské. Recepty, tipy na oblíbené sladké jídlo, které neomrzí.
Kuskus je skvělá surovina, která dokáže zachránit večeři během pár minut. Hodí se pro děti, vegetariány i milovníky masa a jeho příprava je tak snadná, že ji zvládne opravdu každý. Pojďme se podívat, jak na to!
Nový týden show Prostřeno! nás zavede do Libereckého kraje, kde se u jednoho stolu sejdou tři ženy a dva muži. Kromě chutných pokrmů se můžeme těšit i na nečekané momenty: výpadek proudu, víru v létající špagetové monstrum nebo dezert ze sekané. Kdo se s úkolem týdne – šmornem – popasuje nejlépe a kdo si odnese 60 tisíc korun?
Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. Co tedy uvařit z kuřecího masa? Dobrých jídel je nespočet!
Dvě ženy, tři muži, pět různých přístupů k vaření. Tento týden zavítá pořad Prostřeno! do Pardubického kraje, kde se budou servírovat domácí bagety, španělští ptáčci, gravlax i řízky s nostalgií po Tuzemáku. Mezi soutěžícími najdeme projektovou manažerku, kadeřnici na mateřské, školáka i bývalého provozovatele vývařovny. Kdo z nich zaboduje nejvíc?
Velikonoce jsou za dveřmi a vy opět po roce přemýšlíte o něčem netradičním, čím byste rádi překvapili rodinu a ohromili očekávané hosty. O tom, jaké pochoutky si o Velikonocích připravují naši sousedé, už jsme pro vás psali. Dnes se však podíváme trochu dál. Jak vypadá velikonoční menu v Portugalsku, Anglii a třeba i v daleké Indii?
Zlatavá kůrka, nadýchaná střídka a nezaměnitelná vůně – mazanec je velikonoční stálice, která má mnoho podob. Vedle klasického kynutého se můžeme pustit do kváskového, tvarohového nebo rychlého jen s práškem do pečiva. Upéct mazanec směle můžeme i pro vegany, diabetiky i bezlepkáře, velikonoční tradici si zkrátka mohou užít všichni.
Vajíčková pomazánka nemusí chutnat pokaždé stejně - lze si ji odlehčit, zjemnit, dodat jí na pikantnosti a doplnit o nejrůznější bylinky či najemno nastrouhanou zeleninu. Máme pro vás 8 receptů na vajíčkovou pomazánku pokaždé jinak.
Není snad nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého a lahodného. Kremrole, větrníky, rakvičky, indiánky i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort, to všechno můžeme vlastnoručně uchystat.
Dva muži, tři ženy. A legendární cheesecake jako úkol týdne. Komu se nepodaří, kdo ho nebude umět vyslovit, natož pak připravit? Také absolutní převaha krémových polévek, zajímavých předkrmů i sladkých dezertů. Jak se komu bude dařit u sporáku?
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena