
Čočkovou Češi milují! Její příprava je jednoduchá a proto se objevuje v českých menu po celý rok. V české kuchyni najdeme několik variant čočkové polévky: od klasické babiččiny, recepty na čočkovou polévku z hnědé čočky až po krémovou polévku z čočky červené. Všechny jsou skvělé a byla by škoda je nevařit!
Výhodou čočková polévka je, že ji můžete připravit velmi rychle - čočka totiž na rozdíl od fazolí, hrachu nebo cizrny nevyžaduje před vařením dlouhé namáčení a do jejího základu nutně nic víc dalšího než cibuli nepotřebujete.
-> Mějte se spíži trvanlivé zásoby. Konzervy se na rychlé vaření hodí vždy
Polévku lze zahustit několika způsoby:
-> Jak zahustit polévku a jaký je rozdíl mezi jíškou, zásmažkou a záklechtkou?
Jednou z nejoblíbenějších variant je klasická čočková polévka s kořenovou zeleninou, ve které nechybí mrkev, celer a petržel. Tyto přísady dodávají polévce plnější chuť a zároveň zvyšují její výživovou hodnotu.
-> Zimní polévky, které vás prohřejí až do morku kostí. Které to jsou?
Vedle kořenové zeleniny nebo uzeniny se do čočkové polévky přidávají bylinky jako je majoránka, oregano, tymián či bobkový list, které dodají pokrmu specifické aroma. Ke konci vaření závěr je možné přidat i prolisovaný česnek.
Další oblíbenou variantou je verze čočkové polévky s uzeninou, především s uzeným masem nebo klobásou. Ty dodávají polévce výraznější chuť.
Některé recepty také doporučují přidání brambor, které polévku ještě více zahustí a zasytí. Oblíbená je také verze s rajčaty, která do pokrmu přináší osvěžující sladko-kyselou chuť.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Mrkvovo-čočková polévka se zázvorem
Čočková polévka se zeleninou na indický způsob
Pikantní polévka z červené čočky s kurkumou
Kořeněný čočkový krém s bramborem
Červená čočková polévka s uzeným lososem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena