Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, slaninu nakrájíme na kostičky.
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, slaninu a restujeme, dokud cibule nezesklovatí.
Přidáme nastrouhanou mrkev, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
Z čočky slijeme přebytečnou vodu a přidáme ji do hrnce.
Zeleninu zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zalijeme asi 1,5 l vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká.
Po 3 hodinách namáčení stačí čočku vařit asi 30 minut.
Když je čočková polévka uvařená, podle potřeby ji zahustíme hotovou jíškou nebo hraškou (bezlepková směs ze zdravé výživy) a už jen krátce provaříme. Nakonec polévku dochutíme rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
Čočkovou polévku podáváme s plátkem opečené slaniny.
Připravit si můžeme samozřejmě i vegetariánskou variantu - v postupu jednoduše slaninu vynecháme, polévka je stejně dobrá.
jíšku nebo hrašku na zahuštění polévky, 3 - 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, podle chuti sůl, mletý barevný pepř a majoránku.
K dozdobení budeme potřebovat pár plátků slaniny (nemusí být).