Čočková polévka je tradičním jídlem, který se v mnoha domácnostech připravuje na Nový rok. Podle lidových pověr symbolizuje čočka hojnost a štěstí, protože svým tvarem připomíná mince. Jak připravit výbornou klasickou čočkovou polévku a čím ji zahustit? Čtěte dál!
Základem klasické čočkové polévky je hnědá čočka, která se tradičně kombinuje s kořenovou zeleninou, jako jsou mrkev, celer a petržel. Čočková polévka se podává s pečivem nebo opečenými krutony.
Pokud chcete oslavit Nový rok ve znamení tradic a začít rok s dobrým jídlem, čočková polévka je tou správnou volbou. Je ale ideální kdykoli, kdy chceme rychle nasytit větší množství lidí nebo si dopřát sytou a levnou polévku. Poslouží jako vydatný oběd či večeře, ideální je v chladných dnech.
Na čočkovou polévku budeme potřebovat 1 velkou cibuli, 2-3 mrkve, 200 g čočky, 100 g slaniny, 1,5 - 2 l vody, jíšku nebo hrašku na zahuštění polévky, 3 - 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, podle chuti sůl, mletý barevný pepř a majoránku.
K dozdobení budeme potřebovat pár plátků slaniny (nemusí být).
Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, slaninu nakrájíme na kostičky.
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, slaninu a restujeme, dokud cibule nezesklovatí.