Recept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem

Recept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem

Recept na hustou čočkovou polévku vylepšenou opečenou slaninou. Podle postupu krok za krokem ji zvládne každý.

26963×

Recept na čočkovou polévku krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na čočkovou polévku budeme potřebovat 1 velkou cibuli, 2 - 3 mrkve, 200 g čočky, 100 g slaniny, 1,5 - 2 l vody, jíšku nebo hrašku na zahuštění polévky, 3 - 4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, podle chuti sůl, mletý barevný pepř a majoránku. 

K dozdobení budeme potřebovat pár plátků slaniny (nemusí být).

Čočková polévka

2) Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, slaninu nakrájíme na kostičky. 

Čočková polévka

3) Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, slaninu a restujeme, dokud cibule nezesklovatí. 

Čočková polévka

4) Přidáme nastrouhanou mrkev, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. 

Čočková polévka

5) Z čočky slijeme přebytečnou vodu a přidáme ji do hrnce. 

Čočková polévka

6) Zeleninu zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zalijeme asi 1,5 l vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. 

Po 3 hodinách namáčení stačí čočku vařit asi 30 minut. 

Čočková polévka

Čočková polévka

7) Když je čočková polévka uvařená, podle potřeby ji zahustíme hotovou jíškou nebo hraškou (bezlepková směs ze zdravé výživy) a už jen krátce provaříme. 

Nakonec polévku dochutíme rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou. 

Čočková polévka

8) Čočkovou polévku podáváme s plátkem opečené slaniny. 

Připravit si můžeme samozřejmě i vegetariánskou variantu - v postupu jednoduše slaninu vynecháme, polévka je stejně dobrá. 

Čočková polévka

Čočková polévka a finanční náročnost 

Za čočku si započítáme 10 Kč, ostatní zelenina, česnek a koření nás přijde asi na 12 Kč. Za slaninu (i na ozdobu) si započítáme 30 Kč. 5 - 6 porcí čočkové polévky nás tak přibližně vyjde na 52 Kč. 

Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů

Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.

Symbol

Vánoční menu: Štědrý večer tradičně a po česku

Jaké dobroty letos naservírujete na štědrovečerní stůl? Budete se držet zažitých pokrmů, nebo budete chtít zkusit něco nového? Přinášíme vám řadu receptů, ze kterých lze sestavit výborné vánoční menu.

Vánoční

Další recepty z čočky pěkně pohromadě 

Zdravý čočkový salát s pečenou zeleninou krok za krokem

Především v zimě bychom měli doplňovat vitamíny a nezapomínat na dostatečný přísun zeleniny i luštěnin. Skvělou variantou je tento rychlý salát z černé čočky s pečenou zeleninou.

Zdravý

user-icon

autor Michy