Chlebové krutony a krutony z bílého pečiva

Doplněk polévek a salátů.


3.815x
30 min
2×

Postup přípravy

Chlebové krutony


Starší, nezatvrdlý chléb nakrájíme na kostičky cca 1x1x1cm.Dáme je do nádoby odolné teplotě (kov, varné sklo) a pokapeme velmi mírně olejem. Důkladně promícháme nebo proházíme a nasypeme na suchý plech do jedné vrstvy. Vložíme do předem vyhřáté horké trouby. Chlebové krutony pečeme asi 15 minut do tmavě zlaté až hnědé barvy. Nutno hlídat!

Po upečení ihned nasypeme zpět do mísy a hojně posypeme granulovaným česnekem. Důkladně proházíme a zakryté necháme vychladnout. Chlebové krutony uložíme do uzavíratelné dózy a používáme jako přílohu do polévek zeleninového typu nebo jako posyp salátů.

Houskové krutony


Starší housky (veku,toustový bílý chléb) nakrájíme na kostičky 1x1x1cm, v nádobě pokapeme mírně olejem, a dále postupujeme jako u chlebových krutonů. Pečeme asi 12 minut do zlatavé barvy. Opět nutno hlídat! Po vychladnutí uzavřeme do dózy a uložíme do lednice. V pokojové teplotě časem dostanou žluklou chuť. Lze je rovněž posypat česnekem
Používáme jako posyp salátů nebo do polévek, kde však brzo nabobtnají.

Oba druhy krutonů lze připravit i ve větším množství do zásoby, ale velmi lákají k uzobávání, takže se svého účelu mnohdy nedočkají.
user-icon

autor 5159


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chlebové krutony a krutony z bílého pečiva

Zpět na recept