
Starý chléb, rohlíky a další pečivo můžeme šikovně proměnit v širokou škálu jídel, od tradičních až po moderní. A vůbec se za ně nemusíme stydět. Připravíme z nich parádní nádivku, žemlovku, polévky, topinky nebo krutony do polévky.
Starý chléb se často považuje za odpad, který v lepším případě skončí jako krmivo pro zvířata, v tom horším pak v koši. Jde přitom o cennou surovinu, kterou můžeme dál v kuchyni uplatnit.
V mnoha kuchyních po celém světě se pečivo stalo základem jídel, která s jeho tvrdší podobou počítají. Jak tedy okoralý chléb a tvrdé pečivo smysluplně využít?
-> 7 levných jídel, která můžeme uvařit, i když není peněz nazbyt
Starý chléb může být skvělým prostředkem k zahuštění polévek.
Chlebové krutony jsou snadno připravené a dodávají křupavost a sytící složku salátům, jako je třeba Caesar salát nebo italská panzanella.
V polévkách plní krutonky dekorativní i chuťovou funkci.
-> Snadno a levně: Tvrdé housky ani chleba nevyhazujte, radši z nich uvařte
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak staré světlé pečivo zpracovat, je přeměnit ho na strouhanku. Suché pečivo stačí rozmixovat nebo nastrouhat. Strouhanka se používá k obalování masa, ryb či zeleniny, ale také k zahuštění masové směsi na karbanátky či sekanou nebo knedlíčků do polévky.
Staré bílé pečivo je ideální například k přípravě sladkého francouzského toastu nebo tzv. chudých rytířů.
Tradičním pokrmem je chlebový nákyp nebo slaná žemlovka se sýrem a šunkou.

V německé a rakouské kuchyni jsou oblíbené knedlíky z housek a rohlíků (Semmelknödel), najdeme je však i u nás jako karlovarské nebo vídeňské knedlíky.
Připravují se z rozmočeného starého pečiva, vajec a koření. To nezní příliš lákavě, ale všichni víme, jak jsou božské.
Když k nim přidáte pečený bůček a kyselé zelí, chvíle naprostého štěstí je tím zaručena!
Staré pečivo může být skvělým základem pro různé jednohubky a chuťovky.
Starší bílé pečivo, ať už toustový chléb, housky, bagety, veku, croissanty nebo rohlíky, může být základem i pro sladké dezerty.
-> Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Tvrdý suchý světlý chleba se často používá k přípravě nádivky do masa nebo zeleniny. Tradiční velikonoční nádivka je jedním z příkladů, kdy staré pečivo slouží jako základ do lahodného jídla.
Připravit nádivku můžete s masem i bez, naplnit jí drůbež nebo ji upéct vedle na pekáčku. Dokonale ochucená nádivka plná bylin, vajec i trochou uzeného zmizí ze stolu dřív než sladký moučník!
V české kuchyni má starý chléb také své místo. Například klasický chlebový kvas pro přípravu domácího chleba nebo klasické topinky jsou skvělým příkladem, jak vzkřísit slávu starého chleba.
Recepty se starým pečivem, které by vám neměly ujít:
Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena