Tradiční krkonošské kyselo

Pravé krkonošské kyselo sloužilo v chudých rodinách mnohdy jako hlavní chod. Nenašli byste v něm vejce, mléko a cibuli. Vařilo se zásadně ze sušených hub. Polévka je hustá a podává se s brambory.


4.126x

Postup přípravy

Nejprve si houby namočíme alespoň na 30 minut do vody.

Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek, nebo jej lze zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme. Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme.

Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Hotovou cibulku spolu s mlékem přidáme do polévky. Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka. Usmažená vajíčka přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí.

Ke krkonošskému kyselu podáváme brambory zvlášť v míse. Brambory si každý přidá podlé své chuti.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční krkonošské kyselo

Zpět na recept