Tradiční krkonošské kyselo

Pravé krkonošské kyselo sloužilo v chudých rodinách mnohdy jako hlavní chod. Nenašli byste v něm vejce, mléko a cibuli. Vařilo se zásadně ze sušených hub. Polévka je hustá a podává se s brambory.


4.126x

Postup přípravy

Nejprve si houby namočíme alespoň na 30 minut do vody. Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek, nebo jej lze zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme. Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme. Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Hotovou cibulku spolu s mlékem přidáme do polévky. Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka. Usmažená vajíčka přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí. Ke krkonošskému kyselu podáváme brambory zvlášť v míse. Brambory si každý přidá podlé své chuti.


Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo


Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?


Když

user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční krkonošské kyselo

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká