Čočka na kyselo s plátkem uzené krkovice

Zdravý a chutný pokrm, jedna z tradic české kuchyně.


0.00x

Ingredience

4 plátkyuzená krkovice

příloha

350 gčočka (hnědá)

podle potřeby

1 lvoda

podle chuti

1 lžícesůl
4 ksbobkový list
4 kuličkypepř celý černý
5 lžicocet

směs

3 lžíceolej
2 lžícemouka hladká

Postup přípravy

Čočku přebereme a namočíme do kastrůlku přes noc, druhý den pak ve stejné vodě uvaříme doměkka. Podle potřeby dolijeme vodu, která se během noci vsákla, přidáme sůl, bobkový list a celý pepř. Během varu přidáme ocet a jednou za čas promícháme. Ke konci, po změknutí čočky, zahustíme světlou jíškou, podle potřeby ještě dochutíme solí a octem.


Čočku na kyselo podáváme s plátkem uzené krkovice ohřívané na páře, hodí se ale i libový párek či jiná uzenina, vegetariáni si přidají volské oko. Podáváme s kyselou okurkou.


Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů


Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.


Novoroční


Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku


Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!


Červená

user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Čočka na kyselo s plátkem uzené krkovice

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká