Zdravý a chutný pokrm, jedna z tradic české kuchyně.
4 plátky | uzená krkovice |
příloha | |
---|---|
350 g | čočka (hnědá) |
podle potřeby | |
1 l | voda |
podle chuti | |
1 lžíce | sůl |
4 ks | bobkový list |
4 kuličky | celý černý pepř |
5 lžic | ocet |
směs | |
3 lžíce | olej |
2 lžíce | hladká mouka |
Čočku přebereme a namočíme do kastrůlku přes noc, druhý den pak ve stejné vodě uvaříme doměkka. Podle potřeby dolijeme vodu, která se během noci vsákla, přidáme sůl, bobkový list a celý pepř. Během varu přidáme ocet a jednou za čas promícháme. Ke konci, po změknutí čočky, zahustíme světlou jíškou, podle potřeby ještě dochutíme solí a octem.
Čočku na kyselo podáváme s plátkem uzené krkovice ohřívané na páře, hodí se ale i libový párek či jiná uzenina, vegetariáni si přidají volské oko. Podáváme s kyselou okurkou.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena