4 plátky | uzená krkovice | |
příloha | ||
---|---|---|
350 g | čočka (hnědá) | |
podle potřeby | ||
1 l | voda | |
podle chuti | ||
1 lžíce | sůl | |
4 ks | bobkový list | |
4 kuličky | celý černý pepř | |
5 lžic | ocet | |
směs | ||
3 lžíce | olej | |
2 lžíce | hladká mouka |
Čočku přebereme a namočíme do kastrůlku přes noc, druhý den pak ve stejné vodě uvaříme doměkka. Podle potřeby dolijeme vodu, která se během noci vsákla, přidáme sůl, bobkový list a celý pepř. Během varu přidáme ocet a jednou za čas promícháme. Ke konci, po změknutí čočky, zahustíme světlou jíškou, podle potřeby ještě dochutíme solí a octem.
Čočku na kyselo podáváme s plátkem uzené krkovice ohřívané na páře, hodí se ale i libový párek či jiná uzenina, vegetariáni si přidají volské oko. Podáváme s kyselou okurkou.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena