Recept na českou zdravou klasiku za pár korun, která nesmí na žádném stole chybět zejména na Nový rok. Pokud nechcete příliš experimentovat a rádi vsadíte na klasiku, naučte se čočku na kyselo podle tohoto klasického receptu. K tomu sázené vejce, párek a kyselá okurka, zaručeně si pochutnáte!
1-2 ks | cibule | |
500 g | čočka | |
3 lžíce | hladká mouka | |
50 g | tuk na smažení | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
ocet | ||
mletý černý pepř |
!TIP k dochucení
V tomto receptu používáme k dochucení jen sůl, pepř a ocet. Čočka získá na chuti i vařením spolu s bobkovým listem, přidáním prolisovaného česneku a rozemnuté majoránky. Pokud se nebojíme experimentovat, přidáme i trošku nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu.
!TIP k servírování
Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným či opečeným párkem, volským okem (případně vejcem natvrdo), kyselou okurkou nebo zelným salátem. Skvělou alternativou může být i nakládaná zelenina. v octovém nálevu či solném nálevu.
Foto: Shutterstock.com
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Videorecept: Salát z černé čočky podle Anny
Tak tohle je vážně pecka! Salát z černé čočky Beluga je naprosto dokonalý! Kombinace sladkého kokosového mléka, pikantnosti zázvoru a kyselosti citronu vás naprosto dostane!
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.