Čočka s uzeným masem

V našem jídelníčku nesmí chybět čočka. Takto připravená, výborně chutná s uzeným masem a vejcem.


4.879x
60 min
13×

Postup přípravy

Mrkev, celer, petržel, česnek a pórek očistíme a oloupeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Čočku vypereme, necháme 2 až 4 hodiny nabobtnat. Osolíme, přidáme bobkový list a tymián. V téže vodě uvaříme do měkka. Měkkou čočku scedíme. Uzené maso omyjeme a uvaříme s mrkví, petrželí, celerem, pórkem a česnekem, v neosolené vodě doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si jíšku. Na sádle necháme zpěnit cibulku, kterou zasypeme hladkou moukou. Orestujeme a vše podlijeme vývarem z uzeného masa. Necháme krátce povařit a vmícháme okapanou uvařenou čočku. Podle chuti osolíme a okyselíme citronovou šťávou nebo octem. Na sádle opečeme plátky uzeného masa a na lívanečníku připravíme sázená vejce - "volská oka". Na nahřáté talíře přendáme porce čočky, plátek uzeného masa a sázené vejce. Zdobíme kyselou okurkou a zelenou petrželkou.


Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů


Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.


Novoroční


Recept na novoroční čočkovou polévku krok za krokem


Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Pokud vás omrzel klasický recept na čočkovou polévku, vyzkoušejte tuto s řapíkatým celerem, mrkví a spoustou koření. Nemá chybu!


Recept


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Čočka s uzeným masem

Zpět na recept