Vaření.czMagazínRecept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem

Recept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem

Recept na výbornou čočkovou polévku krok za krokem

Pokud vás omrzel klasický recept na čočkovou polévku, vyzkoušejte tuto s řapíkatým celerem, mrkví a spoustou koření. Nemá chybu!

37287×

Recept na čočkovou polévku krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na polévku si připravíme 1,5 hrnku čočky, 3 - 4 řapíky celeru, 3 - 4 mrkve, 1 cibuli, 2 - 3 jarní cibulky s natí, 2 - 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci mleté sladké papriky, 2 lžičky tymiánu, 1 lžičku oregana, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku kořenící směsi Horalka, 3 - 4 stroužky česneku, čerstvě mletý barevný pepř, sůl a hrst čerstvé petrželky. 

2) Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme 2 - 3 hodiny bobtnat. Veškerou zeleninu očistíme. 

Oloupanou cibuli nakrájíme i s jarní cibulkou nadrobno, oloupaný česnek na jemné plátky, oškrábanou mrkev na kolečka a řapíkatý celer zbavený vláken na 1,5 cm dlouhé kousky. 

3) Olej rozehřejeme ve velkém hrnci a cibulku dozlatova orestujeme. 

4) K cibulce vsypeme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a necháme 2 minuty restovat. Poté přidáme plátky česneku a necháme krátce rozvonět. 

5) Orestovanou zeleninu osolíme, opepříme a přidáme lžičku kořenící směsi Horalka. 

Tuto kořenící směs seženeme ve zdravé výživě, můžeme nahradit kouskem zeleninového bujonu. 

6) Zeleninu v hrnci zalijeme vodou (asi 1,5 l) a vsypeme scezenou čočku. 

7) Do polévky přidáme tymián, oregano, mletou sladkou papriku a přivedeme k varu. 

Novoroční čočkovou polévku vaříme, dokud není čočka měkká, v našem případě asi 40 minut. 

8) Do hotové polévky vmícháme nadrobno nasekanou čerstvou petrželku, rozemnutou majoránku a podle potřeby dosolíme a dopepříme. 

9) Horkou čočkovou polévku podáváme s čerstvým chlebem.

Výborná čočková polévka a finanční náročnost

Za zeleninu si započítáme zhruba 40 Kč, za ostatní suroviny 10 Kč. Čočková polévka nás tak vyjde zhruba na 50 Kč (5 - 6 porcí).

Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů

Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.

Novoroční

Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku

Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!

Červená

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena