Pokud vás omrzel klasický recept na čočkovou polévku, vyzkoušejte tuto s řapíkatým celerem, mrkví a spoustou koření. Nemá chybu!
Na polévku si připravíme 1,5 hrnku čočky, 3 - 4 řapíky celeru, 3 - 4 mrkve, 1 cibuli, 2 - 3 jarní cibulky s natí, 2 - 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci mleté sladké papriky, 2 lžičky tymiánu, 1 lžičku oregana, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku kořenící směsi Horalka, 3 - 4 stroužky česneku, čerstvě mletý barevný pepř, sůl a hrst čerstvé petrželky.
Oloupanou cibuli nakrájíme i s jarní cibulkou nadrobno, oloupaný česnek na jemné plátky, oškrábanou mrkev na kolečka a řapíkatý celer zbavený vláken na 1,5 cm dlouhé kousky.
Tuto kořenící směs seženeme ve zdravé výživě, můžeme nahradit kouskem zeleninového bujonu.
Novoroční čočkovou polévku vaříme, dokud není čočka měkká, v našem případě asi 40 minut.
Za zeleninu si započítáme zhruba 40 Kč, za ostatní suroviny 10 Kč. Čočková polévka nás tak vyjde zhruba na 50 Kč (5 - 6 porcí).
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena