1 hrnek | čočka | |
2 ks | mrkev | |
1 ks | cibule | |
3-4 stroužky | česnek | |
2-3 lístky | bobkový list | |
1 lžíce | hotová světlá jíška | |
podle chuti | ||
---|---|---|
majoránka | ||
sůl | ||
mletý barevný pepř | ||
mletá uzená paprika | ||
podle potřeby | ||
voda |
Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobnno, stejně tak česnek, mrkev nastrouháme nahrubo. Čočku propláchneme. Na oleji nejprve orestujeme cibuli, když je dozlatova, přidáme česnek, mrkev, uzenou papriku a necháme rozvonět. Zalijeme horkou vodou nebo lépe vývarem, přidáme čočku, bobkový list, pepř a vaříme téměř do změknutí. Ke konci osolíme podle potřeby, můžeme přidat i vegetu či jiné dochucovadlo a nakonec i rozemnutou majoránku. Pokud máme potřebu polévku zahustit, použijeme hotovou světlou jíšku a krátce provaříme.
Čočkovou polévku s uzenou paprikou podáváme horkou, přidáme chléb či jiné oblíbené pečivo.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena