Recept na polévku z hnědé čočky a mrkve, kterou krásně provoní uzená paprika.
1 hrnek | čočka |
2 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
3-4 stroužky | česnek |
2-3 lístky | bobkový list |
1 lžíce | hotová světlá jíška |
podle chuti | |
---|---|
majoránka | |
sůl | |
mletý barevný pepř | |
mletá uzená paprika | |
podle potřeby | |
voda |
Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobnno, stejně tak česnek, mrkev nastrouháme nahrubo. Čočku propláchneme. Na oleji nejprve orestujeme cibuli, když je dozlatova, přidáme česnek, mrkev, uzenou papriku a necháme rozvonět. Zalijeme horkou vodou nebo lépe vývarem, přidáme čočku, bobkový list, pepř a vaříme téměř do změknutí. Ke konci osolíme podle potřeby, můžeme přidat i vegetu či jiné dochucovadlo a nakonec i rozemnutou majoránku. Pokud máme potřebu polévku zahustit, použijeme hotovou světlou jíšku a krátce provaříme.
Čočkovou polévku s uzenou paprikou podáváme horkou, přidáme chléb či jiné oblíbené pečivo.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena