Vyzkoušejte snadný recept na přípravu kuřecích prsou s mladými fazolovými lusky a kyselou okurkou na smetaně. Pokrm podáváme jako hlavní chod.
500 g | kuřecí prsa |
400 g | fazolové lusky |
2 ks | šalotka |
2 ks | okurky kyselé |
200 ml | drůbeží vývar |
200 ml | smetana 12% |
1 lžička | hladká mouka |
3 lžíce | olej |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší plátky asi 4x4 cm. Šalotku očistíme a nasekáme najemno. Kyselou okurku necháme okapat a nastrouháme nahrubo. Mladé fazolové lusky očistíme od stopek a předkrájíme na kousky. Smetanu na vaření prošleháme s hladkou moukou.
Maso osolíme, opepříme, zlehka naklepeme rukou a zprudka ze všech stran opečeme na oleji dorůžova. Poté maso vyjmeme a uchováme na teple. Na výpeku necháme zeskovatět šalotku, přidáme fazolky a krátce asi ½ minuty za stálého míchání orestujeme. Vše osolíme, opepříme, přídáme nastrouhanou okurku a podlijeme vývarem. Fazolkovou směs zvolna povaříme, dokud nebudou lusky měkké, poté přilijeme smetanu prošlehanou s moukou. Omáčku povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Kuřecí kousky rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou s fazolkami a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Jak že to bylo s Jankem a kouzelnými fazolemi? Maminka ho poslala na trh prodat krávu, ale on ji vyměnil za tři fazole. Nahněvaná matka vyhodila fazole z okna. Ty však přes noc vyrostly až do nebe a Janek díky nim zachránil princeznu před obrem a ke štěstí přišel. Mají fazole opravdu kouzelnou moc? Určitě ano, jsou totiž velmi zdravé a prospěšné.
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena