Vaření.czReceptyCukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo, obzvláště máte-li doma děti (i odrostlejší) nebo vegetariány, kterým jste již veškerý svůj kulinářský um předvedli a chcete se blýsknout něčím zbrusu novým.


4.7171x
60 min
34×

Ingredience

5 ksvejce
2 lžícerozinky
5-6 ksrohlík
2-3 lžičkymletá skořice
1-2 ksvanilkový cukr
4 ksvětší jablko

podle potřeby

0.4 lmléko
máslo na vymazání

podle chuti

2 kelímkyzakysaná smetana
citronová kůra
rumová tresť
cukr krystal nebo cukr krupice

Postup přípravy

Zapékací misku vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme v misce s mlékem a zakápneme rumovou trestí. Do této směsi těsně před přípravou krátce namáčíme plátky rohlíků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a podle chuti osladíme. Zakysanou smetanu vyšleháme vidličkou s cukrem podle chuti, přidáme rozinky a strouhanou citronovou kůru nebo tresť. Dno vymazané zapékací misky poklademe plátky rohlíků, namočenými v mléce se žloutky, navrstvíme plátky jablek, které posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, pokryjeme ochucenou zakysanou smetanou s rozinkami, opět dáme vrstvu jablek se skořicí a cukrem, zemlbábu zakončíme plátky rohlíků. Cukrářskou nadýchanou žemlovku zapečeme přibližně 20 minut při 220 °C, poté vyjmeme z trouby, stáhneme teplotu na 130 °C, navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a zapékáme přibližně dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne. Při přípravě žemlovky - zemlbáby nepoužíváme horkovzduch. Alternativní suroviny: Nemáme-li doma vanilkový cukr, lze použít samotný cukr krystal, místo zakysané smetany můžeme použít tvaroh naředěný mlékem, místo rumové tresti pár lžiček rumu.
user-icon

autor siana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena