Mám pro vás recept na naprosto jednoduchou italskou foccaciu! Není potřeba moc surovin, ani složité přípravy, ale výsledek je dokonalý. Foccacia je nadýchaná a měkounká. A připravit si ji můžete pokaždé jinak.
1 kostka | čerstvé droždí |
1 kg | hladká mouka |
1 lžíce | sůl |
750 ml | teplá voda |
1 lžíce | cukr krupice |
3 lžíce | olivový olej |
podle chuti | |
---|---|
olivy |
Do mísy (ideálně použijeme robota) nasypeme kilo hladké mouky, rozdrobíme do ní kostku čerstvého droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci soli, trochu olivového oleje (já dávám tak 3 lžíce) a nakonec přilijeme teplou vodu. Pozor, voda musí být opravdu teplá, ne vlažná. Vše pořádně promícháme.
Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pomocí navlhčených rukou roztáhneme po celé ploše. Necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Po nakynutí uděláme do těsta druhým koncem vařečky po celé ploše důlky a můžeme ještě pokapat olivovým olejem. Na foccaciu lze také dát libovolné suroviny - v tomto případě olivy. Ale lze ozvláštnit i nasekanými sušenými rajčaty, nejrůznějšími druhy sýrů apod. Foccaciu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, cca 25 minut.
Domácí foccacia s olivami chutná výborně jako příloha, pečivo ke snídani i svačině, lze různě zapékat apod. Užijeme ji i při nejrůznějších slavnostních příležitostech. Navíc vydrží dlouho vláčná.
Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem
Recept je sice trochu časově náročnější, ale odměnou nám bude výborné italské pečivo, které nejlépe chutná potřené olivovým olejem s čerstvými bylinkami.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena