
Když je úroda švestek opravdu bohatá, je na čase jednat! Přinášíme vám osvědčené způsoby, jak švestky zpracovat - od povidel a koláčů přes knedlíky a čatní až po kompoty, mražení i sušení. Stačí si vybrat, které u vás fungují nejlépe.
Se švestkami se vaří a peče jedna báseň. Hodí se snad do všech typů koláčů a dezertů, zajámavou chuť však přinášejí i slaným pokrmům - ať už čerstvé, sušené nebo jako povidla.
Když je velká úroda švestek, je dobré postupovat systematicky:
-> Nejlepší tipy jak uchovat švestky!

Upečeme je na plechu i v kulaté formě, perfektní jsou z kynutého, třeného, litého i křehkého těsta. Perfektně si rozumí s drobenkou, makovou náplní nebo tvarohem.
-> Jak upéct nejlepší švestkový koláč: Vyberte si, bude to kynutý, litý nebo křehký?
Švestky jsou tak dokonalé, že chutnají skvěle zabalené v jakémkolik těstě.
-> Švestkové knedlíky jako od babičky? Zkuste je z bramborového těsta
Základem výrazné chuti čatní jsou švestky, ocet, sůl, cukr a koření.
-> Čatní? To je tanec chutí v jedné sklenici: Naučíme vás švestkové krok za krokem
Celé švestky s peckami nebo vypeckované plody skládáme do sklenic, zaléváme horkým cukrovým nálevem, dochutíme skořicí či hřebíčkem a sterilujeme.
Chce to trochu času, ale výsledek za to stojí. Vaří se dlouho a zvolna, až se švestky a šťávy zredukují do husté, tmavé pasty. Použití povidel je všestranné, kynutým buchtám s domácími švestkovými povidly málokdo odolá.
-> Když švestky dozrávají, šup s nimi do hrnce aneb Jak na nejlepší domácí povidla
Mražené švestky se dají stejně dobře použít do koláčů, dezertů a moučníků jako ty čerstvé. Výhodou je, že je můžeme použít třeba uprostřed ledna a navodit tak alespoň chuťově dojem pozdního léta.
-> Jak správně zamrazit švestky?
Recepty se švestkami, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena