
Cuketa je levná, v sezóně jí bývá hodně a zvládneme z ní uvařit a upéct slané i sladké. Z jednoho košíku uvaříme večeři, naložíme pár sklenic na zimu a ještě upečeme koláč.
Cuektu podle potřeby nebo receptu buď strouháme nahrubo, nebo krájíme na kostky či na plátky.
Cuketa má opravdu mnoho různých využití. Posuďte sami!
Z cukety můžeme připravit dokonale vláčné perníky na plech, nedělní bábovky, koláče i třeba veganské brownies – cuketa zvlhčí těsto a není ji cítit.
-> Co s cuketou? Zkuste recepty na cuketové buchty, které zmizí dřív, než vychladnou
Receptů na cuketové polévky existuje nepočítaně. Od vývarových čirých a nezahuštěných polévek až po hladké krémové s bylinkami.
-> Perfektní cuketové polévky, které v sezóně oceníte. Kterou si uvaříte jako první?
Tohle je parádní disciplína, ve které cukety excelují. Z cuket vykouzlíme dokonalou smaženou pochoutku skoro zadarmo.
-> Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou

Rychlé těstoviny s cuketou, guláš, rajčatová omáčka na špagety, rizoto, frittata, lečo s cuketou, ratatouille, plněná zapečená cuketa... Tam všude cuketu dobře upotřebíme.
-> Rychlé obědy z cukety: Co uvařit, abyste si opravdu pochutnali?
Plátky cukety lehce osolíme a necháme 10 minut vypotit. Otřeme, potřeme olejem s bylinkami a grilujeme 2–3 minuty z každé strany na rozpáleném roštu nebo ploše.
Zelenina v kyselém nálevu, je prostě vždycky bomba, nejinak je tomu i s nakládanou cuketou. Skvělé jsou k masu i na obložené mísy.
-> Tři způsoby, jak parádně naložit s cuketami: Do octa, do oleje nebo do soli!
Cuketa je také skvělý materiál na přípravu cuketových pomazánek a směsí na topinky!
-> Recepty sezóny: Jak připravit cuketovou směs na topinky i pomazánku na chleba
Další cuketové recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena