Máte letos větší úrodu cuket a již nevíte, jak zeleninu využít? Můžete ji sterilovat na způsob zelí a pak ji třeba připravit jako přílohu k pečenému masu.
3 ks | cibule |
750 g | cuketa |
1 lžíce | drcený kmín |
nálev | |
---|---|
2-3 lžíce | cukr |
1 lžíce | sůl |
200 ml | ocet |
500 ml | voda |
Cuketu oloupeme, zbavíme střední části se semínky a nastrouháme do mísy nahrubo. Oloupanou cibuli nasekáme na drobno a promícháme s nastrouhanou cuketou. Směs ochutíme drceným kmínem a napěchujeme do čistých a suchých sklenic. Připravíme si nálev. Vodu ochutíme octem, cukrem a solí. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit. Pak nálev asi na minutu odstavíme z tepla. Cuketovou směs pozvolna zalijeme horkým nálevem do výše asi 1/2 cm pod okraj sklenice. Pak sklenici uzavřeme, protřepeme a podle potřeby nálev doplníme. Cuketové zelí sterilujeme při 95 °C přibližně 30 minut. Pak sterilovanou cuketu otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Sterilované cuketové zelí uskladníme a již po třech týdnech jej můžeme použít běžným způsobem pro přípravu dalších pokrmů, ale skvěle chutná i jen tak na chuť.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě začíná, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena