3 stroužky | česnek | |
1 lžička | sůl | |
0.5 ks | cibule | |
1 ks | cuketa | |
5 lístků | bazalka | |
5 ks | pečivo | |
1 špetka | pepř | |
1 lžíce | olivový olej | |
1 lžička | sójová omáčka | |
2 lžičky | rajský protlak | |
1 lžička | mletá sladká paprika | |
1 špetka | pálivá mletá paprika |
Jednu středně velkou cuketu očistíme, oloupeme a nastrouháme, pečlivě z ní vymačkáme vodu a necháme ještě chvíli okapat. Rozpálíme pánev a na lžíci olivového oleje zpěníme cibuli. Poté přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme, opepříme, přidáme sladkou a pálivou papriku, worchester nebo sojovou omáčku a prolisovaný česnek. Směs dusíme doměkka, poté přidáme dvě lžičky rajského protlaku, mohou být i čerstvá rajčata. Nakonec zasypeme nadrobno pokrájenou bazalkou nebo petrželkou a podle potřeby ještě dochutíme. Pikantní cuketovou pomazánku podáváme s pečivem, můžeme použít ji použít na topinky a je vhodná i k zavaření.
Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
Cuketa je velmi oblíbenou a tvárnou zeleninou, ze které se dá při vaření opravdu kouzlit. Jedním z nejoblíbenějších cuketových pokrmů jsou právě nejrůznější placky, karbanátky a zeleninové lívance. Vybrali jsme pro vás 8 skvělých receptů na placky ze samotné cukety, tak doplněné o brambory, mrkev, houby či slaninu. V případě, že se vyhýbáte smažení, máme pro vás i recept na cuketové placičky z trouby, ve fitness verzi a také jeden recept pro vegany.
Tohle pečení vás bude bavit: Slaný cuketový koláč s uzeným tofu
Urodilo se vám hodně cuket a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte tento slaný koláč, který efektně vypadá a báječně chutná.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena