V pozdním létě a na podzim dozrává na zahradách obvykle velké množství cuket a také v supermarketech bývají tyto plody dostupné velmi levně. V oblíbeném pořadu RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ jsme se od šéfkuchaře Luboše Rychvalského dozvěděli, že nastrouhaná cuketa nám z velké částí nahradí mouku a že si z ní můžeme upéct třeba i výtečný chleba. Pokud tedy chcete vařit úsporně a beze ztrát, pusťte se do přípravy cuketového chleba a paštiky z drůbežích drobů s námi.
těsto | ||
---|---|---|
2 ks | středně velká cuketa | |
3 ks | vejce | |
polohrubá mouka | ||
mandlová mouka | ||
režná mouka | ||
vinný kámen | ||
olivový olej | ||
strouhanka na vysypání | ||
sůl | ||
cukr | ||
směs | ||
drůbeží droby (játra a srdíčka) | ||
krájená pancetta | ||
cibule | ||
ouzo | ||
máslo | ||
sůl a pepř |
1. Cukety důkladně omyjeme, abychom je mohli použít i se slupkou. Oloupeme jen několik proužků, které si odložíme stranou na ozdobu. Omyté cukety nastrouháme do mísy. Dužinu nastrouhané cukety vyždímáme. V míse smícháme polohrubou, mandlovou a režnou mouku. Přidáme do směsi vinný kámen.
2. Do mísy kuchyňského robotu rozklepneme tři celá vejce, přidáme lžící cukru, sůl a vyšleháme je do pěny. Poté pomalu a za stálého míchání přidáváme nastrouhanou a vody zbavenou cuketu, dále přisypeme moučnou směs s vinným kamenem a přilijeme trochu olivového oleje.
3. Formičku na chleba vymažeme olejem nebo rozpuštěným máslem a vysypeme strouhankou. Poté do ní nalijeme těsto. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut.
4. Mezitím oloupeme a nadrobno pokrájíme cibuli. Na rozpálenou pánev dáme pokrájenou pancettu, a jakmile pustí sádlo, přidáme cibuli. Necháme ji zesklovatět a poté přidáme droby. Restujeme dorůžova. Až jsou játra uvnitř hotová, přidáme ouzo a flambujeme. Následně dochutíme solí a pepřem. Hotovou směs přendáme do mixéru, přidáme lžíci másla a umixujeme na kaši. Paštiku dáme do lednice ztuhnout.
5. Upečený chleba necháme chvíli vystydnout, poté ho nakrájíme na plátky, které namažeme paštikou a ozdobíme proužky cukety.
Sledujte Receptář prima nápadů každou neděli v 11:50 na Primě
Zdroj: FTV Prima
Nejoblíbenější recepty z cukety
Cuketovou sezónu je třeba si pořádně užít. Inspirujte se našimi recepty, ve kterých cuketa nesmí chybět. Čistě zeleninové, s masem, ale i na sladko v koláčích chutná jednoduše báječně.
Rychlé obědy z cukety v 10 variacích
Možná si nevíte rady, jak s úrodou cuket co nejlépe naložit. Kromě polévky a oblíbených placiček, lze cuketu zakomponovat do spousty pokrmů - zapéct ji, přidat do rizota, naplnit, ale také z ní připravit masové lasagne nebo chutný paprikáš.