4 stroužky | česnek | |
4 ks | rajčata | |
500 g | brambory | |
2 ks | cibule | |
2 ks | cuketa | |
1 lžíce | rajčatový protlak | |
150 ks | gouda | |
1 ks | paprika zelená | |
400 g | měkký salám | |
200 ml | světlé pivo 10° | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
muškátový oříšek - strouhaný | ||
omáčka | ||
2 lžíce | máslo | |
500 ml | mléko | |
2 lžíce | hladká mouka |
Oloupané brambory a omyté menší cukety nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné, které osolíme a opepříme a postupně na malém množství oleje z obou stran osmahneme dozlatova. Opečenou zeleninu na ubrousku osušíme a necháme vychladnout. Očistěnou papriku nakrájíme na proužky a rajčata na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Salám nebo šunku nakrájíme na drobnější kousky. V hlubší pánvi necháme na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, pak vmícháme nakrájenou uzeninu (měkký salám nebo šunku) a kousky papriky. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak, vše podlijeme pivem a krátce podusíme. Dno pekáčku vyložíme polovinou brambor, které poklademe cuketou, navršíme uzeninovou směs, pak přidáme nakrájená rajčata a poslední vrstvu tvoří zbývající brambory. Připravíme si bešamel. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, ochutíme solí a muškátovým oříškem a asi 15 minut povaříme. Ještě do horkého krému vmícháme nastrouhaný sýr a omáčku vlijeme do naplněného pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 - 30 minut dorůžova. Zapečenou cuketu s bramborem a uzeninou rozdělíme na porce a podáváme s čerstvou zeleninou jako hlavní chod.
Nejoblíbenější recepty z cukety
Cuketovou sezónu je třeba si pořádně užít. Inspirujte se našimi recepty, ve kterých cuketa nesmí chybět. Čistě zeleninové, s masem, ale i na sladko v koláčích chutná jednoduše báječně.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena