Cuketový pekáček s uzeninou

Recept na zapečenou cuketu s bramborem, rajčaty, uzeninou a sýrovým bešamelem.


5.01x
90 min

Ingredience

4 stroužkyčesnek
4 ksrajčata
500 gbrambory
2 kscibule
2 kscuketa
1 lžícerajčatový protlak
150 ksgouda
1 kszelená paprika
400 gměkký salám
200 mlsvětlé pivo 10°

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
strouhaný muškátový oříšek

omáčka

2 lžícemáslo
500 mlmléko
2 lžícehladká mouka

Postup přípravy

Oloupané brambory a omyté menší cukety nakrájíme na plátky asi 1,5 cm silné, které osolíme a opepříme a postupně na malém množství oleje z obou stran osmahneme dozlatova. Opečenou zeleninu na ubrousku osušíme a necháme vychladnout. Očistěnou papriku nakrájíme na proužky a rajčata na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Salám nebo šunku nakrájíme na drobnější kousky.

V hlubší pánvi necháme na oleji zesklovatět cibulku s česnekem, pak vmícháme nakrájenou uzeninu (měkký salám nebo šunku) a kousky papriky. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak, vše podlijeme pivem a krátce podusíme.

Dno pekáčku vyložíme polovinou brambor, které poklademe cuketou, navršíme uzeninovou směs, pak přidáme nakrájená rajčata a poslední vrstvu tvoří zbývající brambory.

Připravíme si bešamel. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, ochutíme solí a muškátovým oříškem a asi 15 minut povaříme. Ještě do horkého krému vmícháme nastrouhaný sýr a omáčku vlijeme do naplněného pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 - 30 minut dorůžova.

Zapečenou cuketu s bramborem a uzeninou rozdělíme na porce a podáváme s čerstvou zeleninou jako hlavní chod.

Cuketa - zeleninový poklad v kuchyni


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Cuketový pekáček s uzeninou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká