Pokud jste striktními zastánci zdravé a dietnější kuchyně, nejspíš budete u následujícího článku obrazně skřípat zuby. Ukrajinské kulinářské umění si totiž libuje v mase, v živočišných tucích a v nejrůznějších plněných těstovinách a řídí se heslem: Co není úplně zdravé, je alespoň dobré.
Prázdniny jsou za námi a děti se opět vydají do škol. Nebylo by tedy od věci říci si pár slov o svačinách, které dětem budeme chystat, nebo které jim nakoupíme v obchodech. Zajímala jsem se totiž o to, jaké svačiny si děti do školy nejčastěji nosí a velmi mě překvapilo, jak malý důraz této části dětské výživy věnujeme.
Jak že to bylo s Jankem a kouzelnými fazolemi? Maminka ho poslala na trh prodat krávu, ale on ji vyměnil za tři fazole. Nahněvaná matka vyhodila fazole z okna. Ty však přes noc vyrostly až do nebe a Janek díky nim zachránil princeznu před obrem a ke štěstí přišel. Mají fazole opravdu kouzelnou moc? Určitě ano, jsou totiž velmi zdravé a prospěšné.
Chobotnice, ústřice, olihně či slávky. Mnozí se pouze při představě těchto živočichů oklepají, natož aby je ochutnali. Jiní zvědavě pokukují po pultech v přímořských rybárnách a velkých supermarketech. V naprosté menšině se ocitají milovníci těchto "potvůrek". Pojďme si o nich něco povědět, třeba se řady labužníků po tomto článku rozrostou.
Aneb nouzové zásoby pro nezvané hosty. Jistě to znáte. Odpočíváte na pohovce s vidinou večera stráveného sledováním televizní obrazovky a najednou se ozve zvonek. V zápětí se do bytu nahrnou známí či příbuzní a vy marně pátráte ve spíži alespoň po nějakém tom drobném občerstvení ke kávě. Poradíme vám pár tipů, jak se předem na náhodné "vetřelce" připravit!
Staré české přísloví "láska prochází žaludkem" zná jistě každý. Je aktuální ještě dnes a mnoho hospodyněk je stále bere na vědomí. Však také dobrá a rozumná hospodyňka a hlavně kuchařka je pilířem každé normální rodinky. Proto si dnes povíme o základní přípravě ryb vařením a dušením.
V našich kuchyních se celkem ve velkém množství dnes připravují různé ryby. Dostatek jich je v nabídce obchodů a velkých marketů, najdeme je na jídelním lístku kdejaké restaurace, ale také jsou rodiny, kde alespoň jeden jejich člen je vášnivým rybářem a kuchyňský stůl zásobí vlastními silami. Měli bychom tedy alespoň z části vědět, jaké ryby se k nám na jídelníček dostávají.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena