Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Třená těsta pečeme ihned, jakmile jimi naplníme formu. Stojí-li těsto, sníh bude povolovat a těsto bude vlhnout. Pečeme velmi pomalu při střední teplotě 150–180 °C. V horkovzdušné troubě zhruba při 160 °C cca 40–60 minut. Délka pečení závisí na velikosti formy a sladkosti a tučnosti těsta.
Číst vícePrvní květy pampelišky jsou nejsladší, proto je sbíráme na limonádu a pampeliškový med, který je vlastně hustým sirupem. Limonádu si tak můžeme levně připravit i mimo pampeliškovou sezónu.
Číst víceV našich článcích o tradičních českých receptech si připravíme velikonoční pokrm našich babiček - nádivku. Přidáme ještě recept na velikonoční tlačenku. Opět krok za krokem.
Celebrity
Módní zahraniční zvyklosti ve stravování se dostávají i k nám. Jedním z netradičních způsobů přípravy jídel je jistě fondue. Ač je u nás jíž dlouho k dostání, pohlížejí na něj mnozí s nedůvěrou. Není proč, v našem článku se dozvíte nejen něco o jeho historii, ale také pár tipů na přípravu slaných i sladkých dobrot.
23.08.2006
ČÍST VÍCEMandle jsme si již představili jako plod. Víme, odkud pocházejí, kolik se jich průměrně urodí. Zároveň známe jejich použití v kosmetickém průmyslu ale hlavně v potravinářském. Vždyť kdo by neznal sladký a chutný marcipán. Takže poslední díl o těchto úžasných semenech věnujeme jejich léčebným účinkům, o kterých nemůže být pochyb.
22.08.2006
ČÍST VÍCEMůže se stát každému, že bude pozván na nějaké setkání, oslavu, raut nebo banket. Je také ale dobré vědět, jaký je mezi jednotlivými setkáními rozdíl a jakým způsobem se například konzumují méně obvyklé pokrmy. Znalost základních informací zabrání trapným společenským chvílím.
21.08.2006
ČÍST VÍCERum je k dostání v restauračních zařízeních všech cenových skupin, samozřejmě má ale různou kvalitu. Pravý kubánský rum chutná o poznání jinak než náš tuzemák. Použít kubánský rum do vánočního cukroví by bylo mrhání, naopak neváhejte a nechte si z něj namíchat koktejl.
20.08.2006
ČÍST VÍCEVýrazná dochucovací omáčka s tisíci možností obměny ingrediencí, která zvýrazní chuť masa a obohatí vás o nevšední chuťový zážitek.
18.08.2006
ČÍST VÍCEI v domácnostech s diabetiky se připravují zavařeniny. Jen se připravují trochu jinak. Ve článku je pár tipů pro diabetické marmelády, kompoty, klevely nebo džemy.
18.08.2006
ČÍST VÍCEMléko se v České republice zpracovává déle než 100let. Obsahuje mnoho vitamínů a vápník důležitý pro pevné kosti. Někteří vědci se dohadují, že mléko není zdravé, ale naopak. Mnoho slavných hvězd se snaží děti nalákat na pití mléka. V reklamách na mléko se objevil David Beckaham, Madonna nebo Elton John.
17.08.2006
ČÍST VÍCEZajímá-li vás, jak skladovat nadílku ze zahrádky, nabízíme vám přehled nejběžnějšího ovoce a zeleniny jako jsou jablka, jahody, hrušky, broskve nebo třeba brambory, mrkev, cibule, či rajčeta nebo papriky.
17.08.2006
ČÍST VÍCEStrašidla v jídle? Nezdá se vám název? Proč? Vždyť každý z nás máme nějakého toho "jídelního strašáka", které ho se bojíme. Ať už se to týká potravinových alergií, "éček", potravin, které nám zakázal lékař nebo potravin, o který koluje, že jsou rakovinotvorné. A co třeba strašáci, že budeme moc tlustí?
15.08.2006
ČÍST VÍCEV reklamách na rozličné mléčné výrobky nás často přesvědčují ke koupi s tím, že obsahují probiotickou kulturu. Co to ale vlastně je a jakou službu udělají probiotika našemu tělu?
15.08.2006
ČÍST VÍCEProblém s nečistou a mastnou pletí ve svém životě více či méně řeší každý. Nejhůře ho snášejí dospívající dívky, pro které je každý pupínek "životní tragédií". Akné však není problémem jen adolescentů, někteří se s nevzhledným akné trápí i mnohem déle. V podstatě však za opakovanou tvorbou akné stojí dle nejnovějších výzkumů kromě životního prostředí i špatná skladba potravin, které jíme.
13.08.2006
ČÍST VÍCEV období zimy je naše tělo vystaveno víc než kdy jindy škodlivým vlivům. Musíme tedy posilovat náš imunitní systém. Každý z nás ví, že nejlepší cestou je získávání vitamínů konzumací ovoce. Každý z nás má rád něco jiného. Maminka má nejraději jablíčka, bratr jahody, babička mandarinky a děda miluje švestky, ovšem jen v tekutém stavu.
13.08.2006
ČÍST VÍCEOvoce se od jara do zimy stává nepostradatelnou součástí naší výživy. Zcela oprávněně patří k důležitým ochranným potravinám. Svou svěží chutí a barvou zpestřuje jednotvárné sestavy pokrmů.
12.08.2006
ČÍST VÍCESvou jedinečnou chutí a vůní dokážou bylinky přeměnit jednoduché obyčejné jídlo v něco zvláštního. Změní se tak slané, ale i sladké pokrmy, které se bylinkami dnes dozdobují.
12.08.2006
ČÍST VÍCENeboli list vavřínu vznešeného najdeme asi v každé kuchyni a nedovedeme si bez jeho aroma představit rajskou či svíčkovou omáčku. Pokud ovšem zapátráte ve svých dějepisných vědomostech a vybavíte si starověké císaře s vavřínovými věnci na hlavě, je jasné, že se nejednalo a nejedná o obyčejný keř.
11.08.2006
ČÍST VÍCEOrální antikoagulancia - Warfarin, Pelentan, to jsou léky snižující krevní srážlivost. Indikovány jsou u lidí s vyšším rizikem vzniku žilní trombózy. Bohužel tímto onemocněním často trpí i mladí lidé, proto jsme se rozhodli tomuto tématu věnovat a poskytnout pár základních informací a rad. V krátkosti si povíme, co je vlastně ta žilní trombóza a jak nás ohrožuje.
10.08.2006
ČÍST VÍCEKarbanátek v žemli jedni zatracují, druzí si jej nemohou vynachválit. Na jedné straně kromě kousků zeleniny nenabízí nic zdravého, na straně druhé je fascinující historie, kterou si prošel až k celosvětovému věhlasu. Víte, co znamená slovo "Hamburger"? Odpověď na to i na mnoho dalšího naleznete v našem článku.
09.08.2006
ČÍST VÍCEDnes jsem si pro svou zpověď vybrala herce Divadla Na zábradlí, pana Vladimíra Marka. Byť si ho mnoho lidí spojuje spíše se zápornými rolemi, musím přiznat, že mě tento úžasný člověk mile překvapil svou otevřeností, milou povahou a ochotou. Všem vřele doporučuji zajít na některé představení s tímto hercem, stojí to za to.
08.08.2006
ČÍST VÍCENěkteří lidé mají spojeno se slovem hygiena úmorné mytí a dezinfikování. Jiní ji berou jako samozřejmost. Co však přináší do našeho každodenního života?
07.08.2006
ČÍST VÍCEUmělé sladidlo aspartam má mnoho tváří a za krátkou dobu své existence se ocitl na vrcholku i na dně žebříčku popularity. Životní příběh aspartamu je o tom, jak se z neškodného sladkého bílého prášku stane takřka masový vrah.
06.08.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena