Svačiny jsou pro mnohé děti náhradou pořádné snídaně, ale pro všechny bez rozdílu zdrojem živin a energie. Proto bychom měli velmi dbát na to, co dětem ke svačině dáváme. Udělala jsem si svůj soukromý průzkum a laicky jsem svačiny rozdělila do tří skupin.
1. Špatné varianty
V posledních letech se velmi rozrostla móda svačin z automatů a rychlých občerstvení. Patří sem čokoládové tyčinky, sušenky, ale i párky v rohlíku, hamburgery, smažené hranolky a podobné výrobky. Všechny tyto "lahůdky" přispívají ke vzniku dětské obezity a nezřídka i ke zhoršení zdravotního stavu. Obsahují příliš mnoho cukrů a nezdravých tuků. Smažená jídla, často na přepáleném oleji, mohou být zdrojem karcinogenních látek, podporujících vznik rakovin. Mezi nevhodné svačiny ale patří i ty, které se lehce kazí, jako dorty, majonézové chlebíčky a saláty. Takovéto typy svačin bychom měli vyřadit úplně, nebo je alespoň omezit na minimum.
2. Neutrální varianty
Sem jsem si dovolila zařadit zřejmě nejrozšířenější druh svačin, které nosí děti do školy. Je to bílé pečivo namazané živočišným máslem se salámem, sýrem, doma upečené koláče, perníky, na poslední chvíli zakoupené bagety, sendviče, loupáky či jiné výrobky voňavých pekáren a bagetérií. Tady si dovolím upozornit, že velmi oblíbené koblihy patří bohužel do první skupiny. Jsou nacucané přepáleným olejem, tudíž nezdravé.
3. Prospěšné varianty
Do této skupiny patří veškeré ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, cereální výrobky, rostlinné tuky, nízkotučné mléčné výrobky a sýry, šunka a nebo rybí pomazánky. Obecně jsou to pokrmy s vysokým obsahem vlákniny a jídla bohatá na vitamíny, minerály a stopové prvky. Je důležité volit pestré složení svačin, dbát na to, aby byly čerstvé a lehce stravitelné. Vhodnější jsou menší, avšak různé druhy porcí.
Pitný režim je rovněž důležitý
Tekutiny by měly být samozřejmou součástí svačiny. Děti musí i během vyučování dodržovat pitný režim, proto jim nezapomeňte přichystat dostatek pití. Nejvhodnější je kombinace přírodních ovocných šťáv, ředěných stoprocentních džusů, čajů, vody a minerálek. Slazeným limonádám se snažte pokud možno vyhnout.
Oblíbené jsou i mléčné nápoje, které ovšem nenahrazují tekutiny, ale jídlo. Pokud tedy vybavíte dítě nějakým mléčným nápojem, kterých je široká nabídka, neznamená to, že již nepotřebuje jiné tekutiny.
Balení svačin
Důležitý je také obal na svačinu. Měl by být lákavý a hlavně zajistit, aby si Vaše dítě přineslo svačinu do školy ve stejném stavu, jak jste mu ji připravili. Ideální jsou proto plastikové krabičky.
Závěrem jeden recept na zdravou svačinu
Sendvič se šunkou, sýrem a kiwi
Ingredience:
2 plátky celozrnného chleba, 1 lžíce rostlinného máslo, plátek dětské šunky, plátek nízkotučného eidamu, 1 ks kiwi, sekaná pažitka
Postup
Plátky chleba namažeme máslem. Na jeden položíme plátek šunky, na kolečka rozkrájené oloupané kiwi, přidáme plátek sýra, posypeme pažitkou a přiklopíme druhým plátkem chleba. Můžeme dát zapéct do sendvičovače nebo nechat pouze takto složený.
Jaké svačiny chystáte dětem vy?