Aneb nouzové zásoby pro nezvané hosty. Jistě to znáte. Odpočíváte na pohovce s vidinou večera stráveného sledováním televizní obrazovky a najednou se ozve zvonek. V zápětí se do bytu nahrnou známí či příbuzní a vy marně pátráte ve spíži alespoň po nějakém tom drobném občerstvení ke kávě. Poradíme vám pár tipů, jak se předem na náhodné "vetřelce" připravit!
Když pomineme skutečnost, že je společensky nevhodné někam vpadnout bez ohlášení, jsou v podstatě tři možnosti, jak se jako hostitel můžeme zachovat. Buď zhasneme a budeme předstírat, že nikdo není doma. Nebo hosty pozveme dál a pokud jsme je nečekali a oni si s sebou nic nepřinesli, mají prostě smůlu. Třetí možnost je taková, že se pod heslem: "Vždy připraven" předem připravíme na možnost, že k nám kdykoliv může vpadnout několik hladových krků, a my během pár minut dokážete vykouzlit doslova hostinu. Co mít doma stále po ruce se dozvíte v následujících řádcích.
Svůj domácí minibar bychom měli jistojistě vybavit sušenkami, křupkami, chipsy, oříšky a sušeným ovocem. Nejen, že dlouho vydrží, ale v případě nouze budeme naopak mít něco po ruce i my, pokud se vydáme na nečekané přátelské posezení. Takové pochutiny skladujeme na suchém, temném místě při pokojové teplotě. Slané dobroty balené v ochranné atmosféře po otevření obalu rychle spotřebujeme. Při kontaktu se vzduchem totiž snadno navlhnou. Sušené ovoce bychom před konzumací měli proprat ve studené vodě, neboť někdy obsahuje stopy síry, která se používá při konzervaci. Takové drobné dobroty naaranžované na stole hosty nejen nalákají, ale i zabaví. My se mezitím můžeme věnovat přípravě dalších, složitějších chodů.
Další pochoutky, které můžeme nakoupit, aniž bychom je museli hned spořádat, jsou různé druhy ryb, hub, ovoce a zeleniny naložené ve sladkých i slaných nálevech. Dojem uděláme nakládanými cibulkami, papričkami nebo olivami, které párátkem spojíme s kostičkami sýra či kolečky čabajky a jednohubky jsou na světě. Jen se rozhlédněte po regálech obchodů, které nyní nabízejí i mnohé zahraniční speciality, například vinné listy plněné rýží. Pár konzerv ovoce do zásoby také užijeme v nouzi nejvyšší pro přípravu zmrzlinových pohárů a jiných rychlých moučníků. Nakládaného tuňáka či klasické sardinky zase oceníme na pomazánky a saláty. Nesporná výhoda konzervovaných potravin je, že je můžeme skladovat takřka v jakýchkoliv podmínkách.
Hned dvojnásobně jistě oceníme možnost zmrazit pečivo. Poprvé, pokud toho napečeme či nakoupíme příliš, podruhé, pokud toho máte naopak nedostatek. Uchovávat pod bodem mrazu se totiž dá téměř vše od chleba až po bábovku. V poslední době se dokonce prodává předpečené zmrazené či pouze vakuovaně pečivo s dlouhou dobou trvanlivosti, které dle potřeby dopečeme ve vlastní troubě. V útrobách ledové skříňky bychom měli schovat i nějakou tu zmrzlinu, krabí tyčinky - prsty na pomazánku a naplněné tvořítko na led. Mraznička je taktéž výborná při potřebě rychlého zchlazení piva nebo šampaňského, jen na něj pak nesmíme zapomenout.
Na našem domácím "nápojovém lístku" by nemělo chybět kvalitnější odrůdové víno, jak červené, tak i bílé. Mužská část návštěvy jistě ocení i nějaké to pivo. Tvrdý alkohol také můžeme nabídnout, ale raději ho v předtuše pozdějších následků s pivem a vínem nemíchejme. Pro děti a řidiče mějme v zásobě džus, colu nebo tonic a minerální vodu. Snad v žádné domácnosti nechybí káva a čaj. Kávu bychom měli mít klasickou mletou a rovněž instantní. Milovníkům čaje bychom měli poskytnou alespoň základní výběr mezi čajem černým, zeleným a ovocným.
Snad v každé ledničce se najde něco málo zeleniny, sýrů a salámů na přípravu obložených chlebíčků. Rychlou a chutnou večeři představují také toasty. Ve spižírně se určitě najdou i nějaké těstoviny, rýže a brambory. Pokud vás tlačí čas, zkuste nějakou z našich rychlých chuťovek nebo uvařte večeři s použitím těstovin.
Stačí syrové brambory dobře umýt, nakrájet i se slupkou na osminky, rozmístit na olejem vymazaný plech, posypat je sušeným česnekem, kmínem, tymiánem, grilovacím kořením a solí dle chuti a nechat v troubě upéct při 150 stupních asi půl hodiny a během pečení je obrátit. Po dopečení je můžete podávat s různými studenými omáčkami, dresinky, kečupem a tatarkou. Než se hosté rozkoukají, večeře je na stole!
Veku nakrájejte na plátky a tence namažte máslem rozmíchaným se stroužkem oloupaného a rozmačkaného česneku. Plátky veky nasucho zlehka opečte na pánvi. Vznikne vám výborná příloha k salátům i masu. Máte také nějaký tip, jak se vypořádat s nečekanými hosty? Foto: Profimedia.cz
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena