Historie
Brambory pochází původně z Bolívie, Peru a Chile. Do Evropy je dovezli Španělé a historie u nás začala.
Brambory se začali prodávat na trzích jako cizokrajná lahůdka a neznámá pochoutka. Z počátku je lidé jedli jen při výjimečných příležitostech. Konzumovaly se jen na sladko sypané cukrem a skořicí.
A jak vůbec vzniklo pojmenování "brambory"? Bulvy se k nám dostaly z Braniborska a nějaký chytrák to zřejmě pěkně zkomolil a už z toho byly brambory. Od té chvíle si lidé u nás tuto surovinu oblíbili a brambory se staly jednou z nejpodstatnější stravy chudiny.
Dělení
Brambory dělíme na několik skupin. A to na velmi rané a rané, které se na skladování ve sklepích moc nehodí, jelikož obsahují málo škrobu a ztrácejí rychle vodu. Odrůdy středně rané už jsou lepší a připravují se z nich hranolky, polévky a saláty. A poslední druh jsou brambory pozdní, které se začínají sklízet tak od září. Jsou velmi moučné a jsou ideální k uskladnění. Připravujeme z nich knedlíky a kaše.
I u nás existují méně známé druhy brambor jako třeba batáty nebo sladké či španělské brambory. Jsou dostání jen zřídka a hlavně málokdo ví, jak a k čemu tyto druhy použít.
Jedna z velikých pověr o bramborách je ta, že se po nich hodně tloustne, opak je ale pravdou! Brambory neobsahují žádné tuky. Díky vysokému obsahu škrobu jsou lehce stravitelné, podporují trávení a hlavně na sebe vážou cholesteroly LDL.
Jaké tepelné úpravě brambor dáváte přednost?
Foto:
Profimedia.cz