Hlavní rozdělení ryb
- ryby sladkovodní
- ryby vod smíšených
- ryby mořské
Sladkovodní ryby
V našich kuchyních se snad nejvíce používá, a to dnes již nejen v období Vánoc, kapr, ale při listováním různými kuchařkami najdeme recepty také na další ryby.
Kaprovité ryby
Patří mezi ně lín obecný, býložraví obři tolstolobik a amur, bílé ryby - jde většinou o plevelné ryby, lidově nazývané "bělice" - plotice, perlín, cejn. Dále o druhy jelců - tloušť jesen a proudník, ale také sem patří kaprovitý karas obecný.
Dravci v kuchyních
Především jsou to štika obecná, candát obecný, sumec velký a úhoř říční.
Lososovité ryby
Zde patří hlavně losos, ale také pstruh.
A kdo zná okouna říčního, jistě ví, že jeho maso je velmi lahůdkové a mimo páteře a žeber nemá ve svalovině sebemenší kosti. Je tedy velmi vhodný pro úpravu k pečení na másle, v troubě i k rychlému pražení na pánvi nebo přípravě na zelenině.
Mořské ryby
Mořské ryby jsou v naší stravě nenahraditelné, zvláště pro děti. Je to potravina, která obsahuje velké množství jódu. Najdeme ho sice i v mléce, můžeme si koupit i kuchyňskou sůl s jódem, ale spotřeba soli v potravinách není zase tak významná. Jód ovlivňuje činnost štítné žlázy. Ta řídí nejdůležitější životní pochody našeho těla.
Dnes najdeme v mrazicích boxech našich marketů více druhů ryb, než ve Středomoří na tržnici. Není však dobré upínat se stále na jeden druh ryby. Je třeba sáhnout i po jiném druhu, všechny jsou dobré.
Mořské ryby málo tučné
Sem patří asi 15 druhů tresek, žraloci, mořský jazyk, okouník mořský, parmice, rejnok, ďas mořský, holandský pstruh. Dále směs drobných živočichů známé jako mořské ovoce či koktejl, větší chobotnice, oliheň, sépie, mušle.
Mořské ryby tučné:
Tučné jsou především makrely, sleď obecný, všechny druhy tuňáků, mečoun, nekonzervované čerstvé sardinky, všechny druhy lososů, platýs obecný či pacifický (halibut).
Nákup a servírování ryb
V dnešní době můžeme koupit podle chuti a výběru. Také podle financí. Ryby jsou nejen mražené, ale také čerstvé, vykostěné, solené, uzené nebo také sušené. Čerstvé ryby by vždy měly mít jasné oko a červené žábry.
Máme-li rádi dobré jídlo a různorodé speciality, je to jen důkazem toho, jak se dovedeme radovat ze života. Je to také součástí rodinné pohody a nic, za co bychom se museli stydět. Potěšit se alespoň jednou či dvakrát v týdnu dobrým jídlem, těšit se na to, že si uvaříme zamilovanou lahůdku. Většina ryb není sama o sobě sytá. Záleží na tom, jak se servírují.
Pokud dostane dospělý chlap k večeři krajíc chleba s kouskem zavináče, bude nám ještě celý večer šmejdit v lednici a naříkat, že má hlad. Jestliže mu šikovná hospodyňka namaže dva krajíce máslem, zavináče rozkrájí na kolečka a položí na chleba, přidá ještě feferonky nebo jinou zeleninu či pikantní hořčici, pak takovou večeři sní bez zbytečného nátlaku a s chutí o tři krajíce chleba navíc, zaplní si žaludek a do kuchyně po zbytek večera již ani nenakoukne.
Jaké ryby máte nejraději?
Foto:
Profimedia.cz