Nakládání a marinování ryb

Nakládání a marinování ryb

Pokud máte dobré technické zázemí, milujete ryby a máte jich neustálý přísun, pak vám nabízím možnost připravit si rybí speciality u vás doma. Přímo ve vaší kuchyni.

37907×

Základní surovina

Základní surovinou pro přípravu takových specialit je marinovaná ryba. Vhodná je drobnější ryba s bílým masem, které je velmi jemné, všeobecně zvaná bělice (cejn, plotice, jelec). Větší ryby mají silnější kůži, jsou tedy tučnější a maso má tmavší barvu a hrubší strukturu. A samozřejmě, že vyrábět podobnou specialitu ze vzácných dravých ryb, to by bylo na pováženou!

Druhy marinády

Marinády můžeme připravit dvojím způsobem - teplá a studená marináda

Teplá marináda

Je rychlejší, jednodušší, ale méně trvanlivá.
  • Ryby se uvaří v osolené a okyselené vodě spolu s kořením a zeleninou, pak se nechají v nálevu vychladnout. Z masa se vyndají kosti, maso se rozebere a použije na přípravu salátů.
  • Ryby se upečou nebo usmaží, po vychladnutí se zalijí vychladlým převařeným lákem se zeleninou a kořením.

Studená marináda

Příprava studené marinády je delší, ale maso získá strukturu zavináčů, je oblíbené a lépe se skladuje.
  • Ryby se naloží do slaného láku asi na tři dny, poté se vyndají, vyperou a zalijí velmi silným octovým lákem. Nechají se tak zcela ponořené další tři až čtyři dny. Ryby vyndáme, opět vypereme, vytáhneme páteř a spolu s ní měkké žeberní kosti s ocasní ploutví. Odtrhneme břišní a řitní ploutev. Maso skládáme do sklenic, prokládáme ho zeleninou a kořením a zaléváme lákem (ocet, voda v poměru 1:1, sůl, kořenová zelenina a cukr - vaříme asi 10 minut, pak přidáme cibuli a odstavíme, vychladíme). Můžeme maso zatížit, aby bylo dobře ponořené. Po týdnu konzumujeme.

Rybí konzervy

Máme-li opravdu dostatek ryb, můžeme si v domácích podmínkách připravit také rybí konzervy. Jde vlastně o zavaření rybího masa do sklenic - stejně tak, jako zavařujeme například okurky.
  • Nejprve ryby bez hlav a dobře nasolené upečeme.
  • Po vychladnutí maso naskládáme do sklenic, přidáme hřebíček, pepř a nové koření.
  • Přidáme 2 - 3 cm vody, můžeme trochu oleje.
  • Dobře uchytíme víčka a zavaříme při 100°C po dobu max. 5 hodin (podle druhu ryb). Kontrolujeme vodu v hrnci, aby se nevyvařila!

Další zpracování rybího masa

Samozřejmě by se nemělo zapomenout ani na přípravy různých salátů, například, když se nám pepřenky přejí! Promícháme pepřenky s mletou pálivou paprikou a lžičkou soli. Můžeme přidat trochu oleje. Salát musí být příjemně sladkokyselý - pak osvěží a povzbudí každého! Jiné varianty a možnosti zpracování ryb najdete na stránkách o vaření - recepty a tipy a triky. Foto: Photos.com
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena