Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Třená těsta pečeme ihned, jakmile jimi naplníme formu. Stojí-li těsto, sníh bude povolovat a těsto bude vlhnout. Pečeme velmi pomalu při střední teplotě 150–180 °C. V horkovzdušné troubě zhruba při 160 °C cca 40–60 minut. Délka pečení závisí na velikosti formy a sladkosti a tučnosti těsta.
Číst vícePrvní květy pampelišky jsou nejsladší, proto je sbíráme na limonádu a pampeliškový med, který je vlastně hustým sirupem. Limonádu si tak můžeme levně připravit i mimo pampeliškovou sezónu.
Číst víceZelený čtvrtek si žádá zařadit do jídelníčku něco zeleného. Co třeba špenát? Zapomeňte na školní jídelnu a připravte se na zcela jiný chuťový zážitek. Tento špenát z čerstvých listů je základem také pro klasický dušený špenát. Podle fotonávodu jej zvládne každý.
Móda
Chobotnice, ústřice, olihně či slávky. Mnozí se pouze při představě těchto živočichů oklepají, natož aby je ochutnali. Jiní zvědavě pokukují po pultech v přímořských rybárnách a velkých supermarketech. V naprosté menšině se ocitají milovníci těchto "potvůrek". Pojďme si o nich něco povědět, třeba se řady labužníků po tomto článku rozrostou.
01.09.2006
ČÍST VÍCEJelikož je tento týden věnován rybám, bylo by hříchem nepovědět si také něco o životně důležitém stopovém prvku, jehož dostatečný přísun by neměly podceňovat zejména nastávající maminky.
31.08.2006
ČÍST VÍCEJiž toho víme mnoho o tepelné úpravě ryb. Víme, jak ryby vařit, dusit, péci či smažit. Ryba je vhodná pro každou příležitost, je dobrá po jakékoliv z uvedených možností přípravy. Dnes se ale ještě zmíníme o přípravě ryb na grilu či na rožni.
31.08.2006
ČÍST VÍCEPokud máte dobré technické zázemí, milujete ryby a máte jich neustálý přísun, pak vám nabízím možnost připravit si rybí speciality u vás doma. Přímo ve vaší kuchyni.
31.08.2006
ČÍST VÍCEAneb nouzové zásoby pro nezvané hosty. Jistě to znáte. Odpočíváte na pohovce s vidinou večera stráveného sledováním televizní obrazovky a najednou se ozve zvonek. V zápětí se do bytu nahrnou známí či příbuzní a vy marně pátráte ve spíži alespoň po nějakém tom drobném občerstvení ke kávě. Poradíme vám pár tipů, jak se předem na náhodné "vetřelce" připravit!
30.08.2006
ČÍST VÍCERyby smažené nebo pečené nejsou, jak všichni dobře víme, tak dietní, jako ryby připravené dušením nebo vařením. Maso je dokonce hůře stravitelné, ale zalíbí se nám svou výraznější chuť.
30.08.2006
ČÍST VÍCEStaré české přísloví "láska prochází žaludkem" zná jistě každý. Je aktuální ještě dnes a mnoho hospodyněk je stále bere na vědomí. Však také dobrá a rozumná hospodyňka a hlavně kuchařka je pilířem každé normální rodinky. Proto si dnes povíme o základní přípravě ryb vařením a dušením.
30.08.2006
ČÍST VÍCEDnes jsem se pro rozhovor s další známou osobností vydala opět do rádia Hey, tentokráte za první ženou. Pro své otázky jsem si vybrala moderátorku a bývalou ředitelku rádia, usměvavou Báru Lukášovou, kterou ale všichni posluchači znají jako Báru Wytwarowanou.
29.08.2006
ČÍST VÍCEK proslavené italské kuchyni patří neodmyslitelně i italská vína. Od horských oblastí Alp až po jižní výběžek Sicílie se pěstují vinné hrozny, ze kterých místní vinaři po staletí lisují znamenitá vína, jako například Barolo, Bardolino nebo Chianti classico.
29.08.2006
ČÍST VÍCEMaso z ryb je pro nás velice důležité. Málokdo však ví, jak ryby správně vykuchat, zbavit šupin, nebo jak vůbec poznat čerstvou rybu. Pokud to je i váš případ, rozhodně čtěte dále.
28.08.2006
ČÍST VÍCEV našich kuchyních se celkem ve velkém množství dnes připravují různé ryby. Dostatek jich je v nabídce obchodů a velkých marketů, najdeme je na jídelním lístku kdejaké restaurace, ale také jsou rodiny, kde alespoň jeden jejich člen je vášnivým rybářem a kuchyňský stůl zásobí vlastními silami. Měli bychom tedy alespoň z části vědět, jaké ryby se k nám na jídelníček dostávají.
28.08.2006
ČÍST VÍCEJeště v nedávné minulosti nebyly ryby v kuchyni moc často využívány, přestože mají stejnou výživovou hodnou jako jiné maso. Protože je nutné s nimi zacházet jinak než s ostatním masem, připravili jsme vám tentokrát řadu praktických informací, které v kuchyni určitě uplatníte.
28.08.2006
ČÍST VÍCELuštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. Dodává tělu, stejně jako ostatní luštěniny, dostatečné množství rostlinné bílkoviny, hodně minerálních látek a stopových prvků. Díky vzrůstající popularitě vegetariánské stravy přišla opět do módy. V naší rodině se čočka jí hlavně na Nový rok, neboť se u nás říká, že to přináší peníze.
27.08.2006
ČÍST VÍCESnad každé dítě zná a miluje hranolky. Jistě málo kdo z nás odolá míse křupavých, dozlatova opečených bramboráků. I lidé, kteří žijí v jednočlenné domácnosti, upřednostňují brambory, protože se dají dobře skladovat, rychle zpracovat na řadu nejvariabilnějších pokrmů a jsou brzy uvařené.
27.08.2006
ČÍST VÍCEDžemy a marmelády většinou vyrábíme z toho, co si sami vypěstujeme nebo co levně nakoupíme. Zkuste ale na trhu místo po rybízu či jahodách sáhnout třeba po ananasu či kiwi. I z nich jde připravit výtečná ovocná pomazánka, kterou ohromíte nejednu návštěvu. Nevěříte? Nabízíme vám inspiraci v podobě několika receptů.
27.08.2006
ČÍST VÍCEJedna z nejčastěji používaných příloh v mnoha různých podobách. Dovolím si použít slova jednoho svého kamaráda, který říká "pečené erteple mohu každý den". Co o nich však víme?
26.08.2006
ČÍST VÍCENámořníci, kteří doprovázeli Kryštofa Kolumba na jeho objevitelské cestě, patřili k prvním Evropanům, jež vyzkoušeli chuť tabákového kouře. V dalším století se tabákovník rozšířil po celém světě.
26.08.2006
ČÍST VÍCEJsme internetový server o vaření, a tak bych se dnes chtěla věnovat právě samotnému vaření a to hned ze tří úhlů pohledu. A budu také moc ráda, když nám do diskuze napíšete, jak jste na tom vy osobně.
25.08.2006
ČÍST VÍCEV asijských zemích je ženšen velmi ceněný pro své významné léčivé vlastnosti. Pokud o něm vůbec nic nevíte, měli byste se s ním rozhodně seznámit i vy.
25.08.2006
ČÍST VÍCEKdyž se řekne hruška, vybavím si klasické Ladovské pohádky. Ne snad proto, že tento vynikající český malíř pocházel z Hrusic, ale hlavně proto, že se právě hrušky velmi často objevovaly na obrázcích tohoto významného českého umělce. Jelikož hrušky právě dozrávají, zajímala jsem se o toto běžné ovoce poněkud podrobněji.
23.08.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena