Recept na zdravou polévku z mrkve, červené čočky a zázvoru, která v podzimních dnech krásně zahřeje.
2 stroužky | česnek |
20 g | máslo |
1 lžíce | petrželka |
1.2 l | voda |
4-5 ks | mrkev |
1 ks | bobkový list |
0.5 hrnku | červená čočka |
1-2 lžičky | sušený zázvor |
1 ks | cibule šalotka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý barevný pepř |
Větší šalotku oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a také nakrájíme. Čočku propláchneme a oškrábanou větší mrkev nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a pár minut za občasného promíchání restujeme. Poté přidáme mrkev a opět 2 - 3 minutky restujeme. Vsypeme česnek a necháme krátce rozvonět, naposled vsypeme čočku. Zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, zázvor a od bodu varu vaříme cca 15 minut do změknutí. Z polévky odebereme 1 menší naběračku čočky a mrkve, zbytek mrkvovo-čočkové polévky rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Nezapomeneme vyjmout bobkový list. Přidáme celou zeleninu, dosolíme, opepříme čerstvě namletým barevným pepřem a vmícháme lžíci sušené petrželky, případně čerstvé nadrobno nasekané hladkolisté petrželky. Mrkvovo-čočkovou polévku se zázvorem podáváme horkou v chladných zimních dnech, skvěle totiž zahřeje. Polévku samozřejmě můžeme připravit i z čerstvého zázvoru.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena