Ať už připravujete smaženého kapra v trojobalu, pečeného kapra na bylinkách nebo tradičního kapra na černo, jeho jemné maso chutná skvěle. Správné porcování a marinování kapra promění kapří maso v gastronomický zážitek - nejen na Vánoce!
Vánoční kapr smažený v trojobalu patří mezi tradiční jídla štědrého večera. Možností, jak rybu připravit, ale existuje celá řada. Mezi klasická rybí jídla patří zmiňovaný smažený kapr. Ten nechybí 24. prosince na mnoha českých stolech i přes to, že kapr v průběhu roku žebříčky popularity zrovna netrhá.
Podobně je na tom také vánoční rybí polévka z kapra, která se připravuje z kapřích hlav, jiker a mlíčí.
Pokud upřednostňujete zdravější či odváženější varianty, můžete připravit kapra s česnekem a slaninou nebo pečeného v troubě nebo na grilu. Kapřímu masu náramně sluší marinády i bylinky.
Ačkoliv se v Česku kapr tradičně spojuje s Vánocemi, můžeme ho zařadit do jídelníčku i během roku. Dokonalým letním jídlem jsou například třeboňské kapří hranolky, plzeňského kapra se slaninou nebo výborný lahůdkový kapří salát s majonézou.
Recepty na kapra, které by vám neměly ujít:
(doba přípravy 45 min)
(doba přípravy 75 min)
Zapečený kapr s paprikou a slaninou
(doba přípravy 45 min)