Vyzkoušejte recept na přípravu odlehčeného vánočního kapra bez strouhanky, který rozhodně nezklame.
3 stroužky | česnek |
2 lžíce | máslo |
3 větvičky | tymián |
1 hrneček | hladká mouka |
2500 g | kapr (lysec) |
1 lžíce | mletá uzená paprika |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Kapra očistíme od vnitřností, zbavíme hlavy, ocasu, ploutví a šupin, omyjeme a naporcujeme na podkovy asi 2,5 cm silné. Prolisovaný česnek utřeme se solí a pepřem a lístečky čerstvého tymiánu. Tuto směs promícháme se 2 lžícemi oleje a pak ji důkladně natřeme porce kapra ze všech stran. Rybu necháme v chladu několik hodin odležet. Mouku prosejeme a promícháme se solí a mletou uzenou paprikou. V této směsi obalíme odleželé porce ryby, které zprudka opečeme na malém množství oleje z obou stran dozlatova. Pak kapří podkovičky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe hoblinkami másla a v předehřáté troubě na 180 °C necháme asi 6 - 8 minut dojít. Záleží na síle a velikosti ryby. Křehké upečené kapří podkovičky rozdělíme na porce a podáváme s plátkem citronu, bramborovým salátem nebo vařeným bramborem. Spolu s bramborovým salátem s vejci a řapíkatým celerem se vydaří výborná netradiční a zdravější štědrovečerní večeře.
Videonávod, jak zbavit kapra kostí během několika minut
Šéfkuchař Radek Šubrt vás naučí, jak šikovně a jednoduše zbavit kapra většiny kostí a připravit z něj filety. Je potřeba jen velký ostrý nůž a trocha práce. Videonávod krok za krokem.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena