Jak zabít a vykuchat vánočního kapra

Jak zabít a vykuchat vánočního kapra

Při Štědrovečerní večeři nesmí chybět v žádné české domácnosti ryba! Pokud jste si troufli přinést domů živého kapra, jistě se vám bude hodit pár rad k jeho zpracování.

31811×

Příprava klasické vánoční večeře je spjata s rodinnými tradicemi, vařením rybí polévky a přípravou smažené či jinak upravené ryby. Lze použít ryby mražené, ale pokud dáváte přednost čerstvému rybímu masu, a na stánku jste si rybu nenechali usmrtit, jistě se vám bude hodit pár tipů k přípravným pracím - zabití kapra, odšupinování, kuchání, filetování a stahování rybí kůže.

Zabití kapra a jiných ryb

Rybu vylovíme z vody nejlépe do utěrky, v níž ji pevně přidržíme k podložce a usmrtíme jedním či dvěma údery do hlavy do pomyslné spojnice mezi očima. Úder musí být přiměřený, abychom hlavu ryby nerozdrtili, ale také přesný, abychom rybu netrápili.

Ryba bez šupin - jak na to?

K odšupinování ryby použijeme nůž, lépe pak prodávané škrabky. Při škrábání tupou stranou nože se šupiny příliš rozletují, a proto se tento způsob hodí spíše na doškrabávání zbytků. U souvislé vrstvy šupin odstraníme nejprve u ocasu několik příčných řad a pak sevřenými prsty (jako když dáváme špetku soli) přejíždíme silnějším stiskem proti šupinám dopředu po povrchu těla. Šupiny se tak krásně vyvracejí.

Jak správně vykuchat kapra

Na kuchání nejen kapra si připravíme opravdu ostrý a špičatý nůž. Špičkou nože vjedeme do řitního otvoru a podélně prořezáváme břišní stěnu směrem k hlavě. Vnitřnosti podebereme odzadu, hlavu odřízneme a břišní dutinu vyčistíme i s tmavým pruhem podél páteře, který vyškrábeme.

 

Filetování ryb

Vrhneme se na filetování, čemuž se říká seříznutí plochého pruhu masa z boků ryb. Řežeme těsně u žeber od hlavy směrem k ocasu po boku ryby tak, abychom získali co nejdelší plát masa. Následně buďto necháme rybu v celku, nebo ji budeme porcovat (dělit). Menší ryby připravujeme celé (lososovité včetně hlavy), větší rozdělíme na porce, případně se řídíme druhem přípravy. Po oškrábání šupin, vykuchání a očištění můžeme také krájet celou rybu na příčné řezy a získáváme tak porce podkovitého tvaru, nebo rybu nejprve rozřízneme na dvě poloviny a až potom porcujeme.

Stahování ryb z kůže

Kůži z ryb stahujeme především u velkých ryb, úhoře a v případě, že je příliš silná, oschlá a nejde oškrábat, což se stává u okouna. Kůži podélně nařízneme u hřbetu a rybu stahujeme v celku nebo v porcích. V obojím případě stahujeme kůži z rybího hřbetu k břichu. Můžeme si pomoci nožem, klíšťkami a v rukou by nám neměla chybět utěrka či jiná látka, abychom kůži drželi pevně a neklouzala nám. Staženou rybí kůži používáme k přípravě rybí polévky, rybího rosolu a vylepšení chuti omáček.

Máte-li však pochybnosti o zvládnutí celého procesu od zabití kapra až po vykuchání, je vždy lepší nechat si rybu zabít na stánku, nepůsobit mu stresy cestou domů a neodborným zabíjením na kuchyňské lince jen kvůli dobrému pocitu, že jste to zvládli.

A jak kapra letos připravit? Tady najdete skvělé recepty! 

Kapr v hlavní roli: Tradiční i méně známé recepty

Kapra v trojobalu a dozlatova osmaženého zná každý. Ale možností, jak tuto rybu chutně připravit, je vícero. Využijte období, kdy je český kapr k mání a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!

Kapr

Šest skvělých receptů na bramborový salát

Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.

Šest

Foto: Sxc

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena