Vánoce jsou tu se vším všudy. Nastává čas slavnostních jídel a všelijakých pochutin. Jak ale víme, Vánoce nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a co pro sváteční hosty? Podíváme se v dnešním článku.
Tradiční vánoční menu všichni známe a ve chvíli, kdy společně usedáme ke slavnostně prostřenému stolu, míváme na talíři obvykle to samé, jen s menšími obměnami. Někdo nedá dopustit na kapra, někdo radši řízky, jinde se věnují až obřadní přípravě rybí polévky, někde ji raději nahradí dobrou hrachovkou. Jak je to u vás a co v ostatní vánoční dny?
Pokud nedodržujete postní tradici, pak slavnostní hodování začíná už na Štědrý den ráno, a proto se rozhodně nehodí odbýt se namazaným rohlíkem a rychlou kávou ve stoje. Stůl by už měl být nachystaný a slavnostně prostřený, na něm hezky naaranžovaná vánočka nebo vánoční štola. K nim by mělo být po ruce máslo a marmeláda, podávat však můžete samozřejmě i slané snídaně. Co třeba klasické chlebíčky? Hodí se pro každou rodinnou příležitost a samozřejmě ani o Vánocích by na stole neměly chybět. Skvěle a velkolepě bude vypadat také slaný koláč neboli francouzský Quiche, který si i u nás získal velkou oblibu a skvěle se bude hodit i na silvestrovské pohoštění. Od rána by na stole nemělo chybět ani vánoční cukroví.
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem
Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.
Podle tradice se na Štědrý den drží půst, tedy nejí se nic od předešlé půlnoci až do západu slunce. Pokud se u vás této tradici nehoví, pak po výše popsané opulentní snídani můžete oběd vynechat, abyste získali alespoň malou naději, že zlaté prasátko k večeru přecejen bude. Možná však pro vás ani zlaté prasátko není dostatečnou motivací k jednodenní hladovce, a tak si oběd klidně dopřejte. V očekávání bohaté večeře by však měl být jen lehčí. Dříve se podávala například jen polévka nebo kompot, někde pak muselo stačit jídlo postního charakteru, např. houbový kuba.
Vánoční videorecept: Houbový kuba podle šéfkuchaře restaurace Grand Cru
Houbový kuba v luxusním podání. Tenhle recept na tradiční vánoční pokrm podle šéfkuchaře Jana Punčocháře musíte vyzkoušet! Příprava není nijak náročná na čas a postačí opravdu jen pár ingrediencí.
Štědrovečerní klasika představuje smaženého kapra s bramborovým salátem a rybí polévku, stále více lidí se však po letech tohoto stereotypu přiklání i k jiným variacím. Někoho k tomu vede i zakořeněná nechuť k rybám, často se však lidé snaží i o zdravější alternativy. Kapra nebo jiné ryby je samozřejmě možné servírovat i v jiné úpravě, než je tradiční smažení (kapr na černo, kapr na modro) a odlehčených typů bramborového salátu je celá řada (bramborový salát s jogurtem). Vhodnou alternativou ke kaprovi bývá filet z lososa, nemusíte se trápit s kostmi a je tak vhodný i pro děti. Pokud je u vás zvykem nevynechat po večeři sladkou tečku, pak by jí podle staré tradice mohl být lehký perník slazený sušeným ovocem a přelitý pikantní rybízovou omáčkou.
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.
Tradiční smažený kapr krok za krokem
Recept na vánoční klasiku - kapr v trojobalu krok za krokem.
Na první svátek vánoční bývá tradicí podávat pečenou kachnu nebo husu, zdravější a méně tučnou možností je krůta. Z nejčastějších receptů jmenujme například kachnu pečenou s jablky, sváteční husu s nádivkou či krůtu pečenou s jedlými kaštany. Pokud vás u stolu bude méně, můžete některým z těchto způsobů připravit například jen krůtí prsa nebo husí stehna. Přílohy už bývají otázkou chuti a fantazie každé hospodyňky, ale také zvyklostí rodiny. Klasikou bývají knedlíky a zelí, jinde dávají přednost dušené zelenině, opečeným bramborám apod.
(doba přípravy 160 min)
Pokud je u vás zvěřina opravdu jen mimořádnou záležitostí, pak vánoční svátky jsou tou nejlepší příležitostí, kdy si ji znovu postavit na stůl. Připravit si můžete třeba bažantí stehna na slanině, zajíce na žampionech nebo jelení svíčkovou. Pokud zvěřině neholdujete, bude se docela dobře hodit i česká klasika – vepřová s knedlíkem a se zelím nebo sváteční svíčková s brusinkami. V mnoha rodinách je pro tento ten osvědčenou klasikou také vinná klobása.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Po několika dnech odpočinku mezi svátky nastává hospodyňkám a milovníkům dobrého jídla poslední příležitost k tomu, aby vytáhli z rukávu svá kulinářská esa. Tentokrát však stačí zaměřit se na studenou kuchyni a na to, aby nejrůznější pochoutky a delikatesy lahodily nejen chuti, ale i oku. Místo teplé večeře tak položte na stůl obložené mísy a chlebíčky, své dekorativní umění předveďte jednohubkami, šunkovými závitky, variací pomazánek či saláty. Tradiční bývá také silvestrovský aspik nebo tatarský biftek, pro ty nejotrlejší se pak připravuje půlnoční ovar, zabijačková, ovarová nebo dršťková polévka. Nezapomeňte samozřejmě na šampaňské a míchané alko či nealko drinky, a pokud ještě nemáte dost sladkostí, na Silvestra budou nejvhodnější dezerty lehké a svěží, například dort Pavlova, makronky, ovocný cheesecake či klasika v podobě závinu.
Silvestr může začít: Výběr nejlepších receptů na pomazánky
Top recepty na pomazánky, které užijeme při nejrůznějších slavnostních příležitostech, v tuto chvíli třeba k blížícím se oslavám příchodu nového roku. Vyzkoušejte ty nej recepty od klasické česnekové pomazánky, po vajíčkovou, rybí, ale i netradičně rajčatovou nebo z červené řepy.
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
Nový rok se opět pojí k tradicím, známá novoroční čočka nám má zajistit prosperitu a dostatek peněz po celý další rok, a tak si jí dopřáváme v hojném množství. Podáváme ji s uzeným masem, uzeninou nebo s vejci, často se podávají hutnější polévky, od zelňačky, přes rýžovou s uzeným masem až po klasický novoroční oukrop, neboli česnečku, podávanou s opečeným chlebem. Dále se může podávat šoulet nebo už zmíněný houbový kuba, jinde ale dávají přednost třeba křenové omáčce s masem a knedlíky. Nedoporučuje se podávat drůbež, aby se nám v novém roce peníze nerozletěly. Nezapomeňte ani na novoroční přípitek, který bude slavnostní tečkou za těmito Vánocemi. Ať jsou šťastné a veselé!
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Kvíz: Vánoční hostina ve světě - vyznáte se v tradičních pokrmech?
Vánoce jsou svátky klidu, pohody a neodmyslitelně k oslavám patří i jídlo a štědrovečerní večeře. V každé zemi mají vlastní tradice a na vánoční tabuli se objevuje něco jiného. Zkuste si náš test a uhodněte podle tradičního menu zemi, ve které se podává.
Úvodné foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena