Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj rybníkářství je neodmyslitelně spjat se šlechtickým rodem Rožmberků.
V hrnci přivedeme k varu asi litr vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, mrkev a celer oškrábeme, očistíme a nakrájíme na menší kostečky. Pórek očistíme a naporcujeme na tenčí půlkolečka. Zeleninu vložíme do vroucí vody, přidáme k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Necháme lehce probublávat asi půl hodiny.
Kapra omyjeme, vykucháme a očistíme od šupin. Pozor, kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Pak jej vložíme do zeleninového vývaru a necháme táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držíme lehce pod bodem varu.
Kapra namodro naporcujeme a podáváme s vařenými brambory či bramborovým salátem.
Zdroj:
REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013
Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.