
Polévky poslouží k obědu, večeři a někdy dokonce i k snídani. Druhů a typů existuje nespočet nejen ve světové, ale i v české kuchyni. Polévky můžeme podle potřeby a chuti zahušťovat, ředit, míchat, doplňovat i mrazit. Díky zavářkám a vložkám snadno vykouzlíme fantastické polévkové variace i pro sváteční příležitosti.
Polévky připravujeme z obrovského množství surovin. Od brambor, přes luštěniny, maso, chleba až po exotické ryby.
Pomalu tažený vývar: Připravte si nejlepší domácí životabudič
Základem chutné a dobré polévky je vždy dobrý dlouho tažený vývar.
U příprav vývarů je dobré si dát pozor na sůl. Solíme opatrně a vždy počítáme s tím, že se vývar odpařuje a tím se jeho chuť koncentruje. Nejlepší je proto vývar solit až nakonec. Vývar použijeme na přípravu řady dalších polévek - krémových i vývarových.

Existuje několik způsobů, jak zahustit zeleninovou nebo masovou polévku. Jedním z nich je, že na samém začátku - ještě než nalijeme vývar do hrnce - osmahneme na másle mouku a připravíme jíšku. Moukou taky můžeme zaprášit orestovanou zeleninu do základu polévky.
Stejně tak můžeme zahustit polévku přidáním zbylé bramborové kaše nebo rozmixováním části polévky ponorným mixérem.
Příliš hustou polévku zředíme mlékem, smetanou, rajčatovou šťávou nebo vývarem.
Vyladit chuť i vzhled polévky můžeme lžící zakysané smetany nebo jogurtu, bylinkami nebo přidáním čerstvé zeleniny či oleje.
Oblíbené jsou také opečené kousky bílého pečiva nebo chleba v podobě krutonů. Ty můžeme opékat na sucho na pánvi, restovat na másle nebo zapékat v troubě a třeba posypat sýrem.
Polévkám dodávají sytost a lepší chuť nejrůznější druhy knedlíčků. Favority v české kuchyni jsou játrové knedlíčky, drožďové knedlíčky nebo jemné krupicové knedlíčky.
Recepty na polévky, které by vám něměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena