Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na přípravu tohoto receptu vyhradíme dostatek času.
0.3 ks | celer |
2.5 l | voda |
0.3 ks | pórek |
2 ks | mrkev |
2 ks | petržel |
4 ks | bobkový list |
10 kuliček | nové koření |
10 kuliček | celý pepř |
500 g | hovězí maso s kostí |
podle potřeby | |
---|---|
sůl | |
na ozdobu | |
petrželka |
Do hrnce nalijeme 2,5 l studené vody. Hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Zeleninu očistíme a vložíme do hrnce s vařící vodou. Petržel použijeme menší, mrkev střední velikosti. Zeleninu nekrájíme, aby se příliš nerozvařila a dobře se s ní pracovalo. Koření nasypeme do sítka na koření a spolu s bobkovými listy přidáme k masu a zelenině. Hovězí vývar necháme pomalu bublat (tzv. táhnout) asi 3 hodiny. Během této doby sbíráme pěnu, aby vývar zůstal čistý. Po 3 hodinách vyjmeme zeleninu, koření a maso. Část zeleniny nakrájíme a vložíme zpět do vývaru. Maso oddělíme od kosti a příliš tučného. Maso nakrájíme a přidáme do polévky. Hovězí vývar dochutíme solí. Na závěr hovězí vývar dozdobíme petrželkou. Poctivý hovězí vývar můžeme podávat s nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť, nebo jej vylepšit knedlíčky.
Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem
Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
autor Hanka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena