Sváteční drůbeží vývar consomé

Vyzkoušejte recept na dvojitý vývar tzv. consomé z drůbežího masa, který je vhodný i pro sváteční vánoční menu.


5.02x
160 min
1×

Ingredience

2 stroužkyčesnek
0.5 kscibule
5 ksbílek
1 ksrajče
0.3 kspórek
1 ksmrkev
1 ksbobkový list
1 řapíkřapíkatý celer
2.5 ldrůbeží vývar
15 kuličekcelý černý pepř
5 kuličekcelé nové koření
500 gmleté drůbeží maso
1 ksmenší cibule se slupkou

podle chuti

sůl

Postup přípravy

Základem consomé je klasický drůběží vývar, který si připravíme den předem z kuřecích skeletů, kostí a odřezků drůbežího masa se zeleninou a polévkovým kořením. Slitý vývar uchováme v lednici do druhého dne.

Vlastní příprava consomé. Menší cibuli se slupkou rozkrojíme na poloviny a na pánvi ze všech stran opečeme dotmava. Očištěný řapíkatý celer a větší mrkev nastrouháme najemno a promícháme s jemně nasekanou cibulkou, nasekaným pórkem a mletým drůbežím masem. Poté do směsi důkladně zapracujeme lehce prošlehané bílky.

Vše vložíme do většího hrnce, osolíme a zalijeme den předem připraveným studeným vývarem a velmi důkladně rozmícháme. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, přidáme opečenou cibuli, nakrájené větší rajče, česnek a sítko s bylinkami (bobkový list, celý černý pepř, nové koření). Polévku zvolna vaříme asi 2 hodiny. Potom vývar naběračkou postupně scedíme přes plátýmko do polévkové mísy.

Sváteční drůbeží vývar consomé servírujeme podle obliby a chuti třeba s játrovými nebo masovými knedlíčky, nebo jen tak se zeleninou.

Videonávod, jak zbavit kapra kostí během několika minut


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sváteční drůbeží vývar consomé

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty