Saláty se dají použít jako příloha, třeba u nás dobře známý bramborový nebo vlašský salát. Jako příjemné letní osvěžení. Ať tradiční zeleninové saláty, nebo stále více oblíbené ovocné saláty. Příprava není časově náročná. Co se týče výživné hodnoty, i tady si stojí dobře. Jsou dobrým zdrojem vitamínů. Stejně tak z nich můžeme vytvořit plnohodnotný hlavní chod, který nezatíží tolik náš organismus v tomto letním počasí. Je však nutné si salát dobře vybrat.
Nevhodné saláty
Stejně jako nám může salát prospět, tak nám může i uškodit. Proto bych chtěla zde uvést pár informací o vybraných salátech. Především pozor na skryté kalorie v nich obsažených. Mnoho salátu, zvláště ty předem předpřipravené, jsou opravdu velmi kalorické. Protože jsou připraveny předem, ztrácí se z nich mnoho vitamínů citlivých na kontakt se vzduchem. Takže obsahují skoro minimální množství vitamínů. Příčinou, proč jsou tak kalorické, je také smetanový nebo majonézový dresink. Méně kalorická varianta je salát s jogurtem a olivovým olejem.
Energetická hodnota salátu dle receptury (KJ)
Rajčatový salát = 1500
- rajčata - velká - 5 ks (103 kJ/100g)
- jogurt bílý - 200 g (400 kJ / 100 g)
- olej olivový - 2 lžíce (3881 kJ / 100 ml)
- sůl a pepř - podle chuti
- česnek - 2 stroužky (452 kJ / 100 g)
Nepravý krevetový salát =1600
- krevetové tyčinky - podle potřeby (400kJ/100g)
- těstoviny-jakékoliv - podle potřeby (660 kJ/100g)
- kečup jemný - podle potřeby (293 kJ/100g)
- majonéza - podle potřeby (1525 kJ/100g)
- sůl a pepř
Uzeninový salát = 14727
- točený salám - a jiná uzenina - 500 g (962 kJ / 100 g)
- majonéza - light - 250 ml (3049 kJ / 100 ml)
- jogurt bílý - malý kelímek - 150 g (400 kJ / 100 g)
- cibule kuchyňská - 2 velké (137 kJ / 100 g)
- kečup jemný - 2 lžíce (293 kJ / 100 g)
- ocet, 2 lžíce (172 kJ / 100 ml)
- olej rostlinný - 2 lžíce (3636 kJ / 100 ml)
- worcesterská omáčka 2 lžíce (303 kJ / 100 ml)
- hořčice - 1 lžíce (519 kJ / 100 g)
- paprika pálivá - 1/2 lžičky (100 kJ / 100 g)
- chilli koření - 1/4 lžičky (100 kJ / 100 g)
- cukr moučka - 1/2 lžičky (1604 kJ / 100 g)
- cibulka jarní zelená - 1 ks (137 kJ / 100 g)
Vitaminový granát =13656
- zelí bílé - 2.5 kg (121 kJ / 100 g)
- cibule kuchyňská - 2 ks (137 kJ / 100 g)
- cukr krystal - 30 dkg (1604 kJ / 100 g)
- ocet jablečný - 1 šálek (172 kJ / 100 ml)
- citronová šťáva - 1/2 šálku (127 kJ / 100 ml)
- olej olivový - 1/2 šálku (3881 kJ / 100 ml)
Podle zmiňovaných salátu lze soudit, čeho se raději vyvarovat a s jakými ingrediencemi to nepřehánět. Patří mezi ně uzeniny, některé sýry a majonézy. Naopak dobré je přidat hodně zeleniny.
Doufám, že nějaký ten salát vyzkoušíte a pochutnáte si.
Foto:
Profimedia.cz