Pečeme vánočku: 6 nejlepších receptů na pečivo našich babiček

Pečeme vánočku: 6 nejlepších receptů na pečivo našich babiček

Na Štědrý den se má držet půst. Výjimku může tvořit vánočka, která se s mlékem nebo bílou kávou podává ke snídani. Také si vždy při pečení vánočky vzpomenete na dětství? A pamatujete si ty nejlepší a zaručené rodinné recepty?

69326×

Historie vánoček

První zmínky o vánočce pocházejí již ze 16. století. Ale to ji pekli jenom mistři pekaři. Původně byla vánočka pečena a předávána jako dar pekařů radním a patronátní šlechtě. Teprve od 18. století začali lidé péct vánočky i doma. Recepty byly různé a dědily se z generace na generaci. Vánočce se podle krajů, nářečí a zvyklostí také říkalo štědrovečernice, štědrovice, štědrovka, pleténka, húska, calta, pletanka, pletenice, ceplík, žemle, štrucla, štricka, ale také „děťátko“. Pletaná vánočka symbolizovala děťátko zabalené do peřinky.

Tradice pečení vánočky

Křížové pletení vánočky má ochránit před zlými vlivy. Vánočka se tradičně plete z devíti pramenů. Základnu, první patro, tvoří čtyři prameny, které symbolizují slunce, vodu, zemi a vzduch. Prostřední, druhé patro, tvoří tři prameny představující rozum, vůli a cit. Třetí patro, tvoří dva prameny, které spojují vědění a lásku.

Vánočky se v dřívějších letech pekly pouze z kynutého těsta, do kterého se přidávaly rozinky, mandle, ořechy i kandované ovoce. V prvních receptech se objevoval i anýz či fenykl.

Vánoček se dříve peklo tolik, kolik bylo členů rodiny a služebnictva, pro každého jedna. Někde dostával kousek vánočky i dobytek, aby mu přálo zdraví po celý následující rok.

Tradice, které se dodržovaly při pečení vánočky

  • Hospodyně musela být oblečená v bílé zástěře a mít bílý šátek.
  • Hospodyně nesměla během zadělávání těsta promluvit.
  • Při kynutí vánočky musela kuchařka skákat hodně do výšky, aby se vánočka podařila.
  • Do vánočky se zapekla mince, kdo ji našel, měl zaručené bohatství a zdraví po celý příští rok.
  • V některých krajích se do vánočky zapekl zelený hrášek, kdo ho našel, měl mít celý rok pouze štěstí.
  • Podle toho, jak se vánočka povedla, se předpovídalo, jaký bude příští rok. Připálená, natrhlá nebo prasklá vánočka nevěstila nic dobrého, spíše symbolizovala neštěstí.

Pomocná ruka při pečení vánočky

  • Vánočka potřebuje čas, proto těsto necháme kynout klidně i přes noc.
  • Náplň - sekané mandle a ořechy, v rumu namočené okapané rozinky a kousky kandovaného ovoce. Vše přidáváme až do vykynutého těsta.
  • Upletenou vánočku propíchneme proti sobě 2 špejlemi, aby se nerozpadla.
  • Vánočku necukrujeme ihned po upečení. Před cukrováním ji necháme vychladnout.

Kromě receptů, které se vám nabídnou na hlavní stránce po zadání hesla "vánočka" a hledej "v receptech" vám před Štědrým dnem nabídnu ještě recept na Mandlovo-rozinkovou vánočku a tvarohovo-vanilkovou vánočku, doufám, že se mi povedou.

Pokud se bojíte, že nezvládnete pletení ze 4 pramenů, podívejte se na článek o Pletení vánočky.

Ty nejlepší recepty na vánočku 

Domácí vánočka s rozinkami
(doba přípravy 1 h 30 min )

Domácí vánočka
(doba přípravy )

Tvarohovo-vanilková vánočka
(doba přípravy 1 h 30 min )

Barevná vánočka v deseti krocích
(doba přípravy 2 h 40 min )

Vánočka mojí babičky
(doba přípravy 1 hod )

Vánočka od tchyně
(doba přípravy )

Úvodní foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena