Na Štědrý den se má držet půst. Výjimku drží vánočka, která se s mlékem nebo bílou kávou může podávat k vánoční snídani. Jak připravit dokonalou kynutou vánočku?
První zmínky o vánočce pocházejí již ze 16. století. Ale to ji pekli jenom mistři pekaři. Původně byla vánočka pečena a předávána jako dar pekařů radním a patronátní šlechtě. Teprve od 18. století začali lidé péct vánočky i doma. Recepty na vánočku byly různé a dědily se z generace na generaci.
Vánočky se v dřívějších letech pekly pouze z kynutého těsta, do kterého se přidávaly rozinky, mandle, ořechy i kandované ovoce. V prvních receptech se objevoval i anýz či fenykl.
Vánoček se vždy peklo tolik, kolik bylo členů rodiny a služebnictva, pro každého jedna. Někde dostával kousek vánočky i dobytek, aby mu přálo zdraví po celý následující rok.
-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
Klasická kynutá vánočka potřebuje čas, proto těsto necháme kynout klidně i přes noc.
Náplň - sekané mandle a ořechy, v rumu namočené okapané rozinky a kousky kandovaného ovoce. Vše přidáváme až do vykynutého těsta.
Upletenou vánočku propíchneme proti sobě špejlemi, aby se nerozpadla.
Vánočku necukrujeme ihned po upečení. Před cukrováním ji necháme vychladnout.
Recepty na vánočku, které by vám neměly ujít:
Vánočka se sádlem od mojí babičky
Domácí vánočka s rozinkami
(doba přípravy 1 h 30 min )
Domácí vánočka
(doba přípravy )
Tvarohovo-vanilková vánočka
(doba přípravy 1 h 30 min )
Barevná vánočka v deseti krocích
(doba přípravy 2 h 40 min )
Vánočka mojí babičky
(doba přípravy 1 hod )
Vánočka od tchyně
(doba přípravy )
Úvodní foto: Profimedia
Autor:redakce