Těsto, od té doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně. Suroviny do ní dávám v tomto pořadí: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřáté máslo, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra a nakonec sušené droždí. Když se dělá těsto ručně, uděláme kvásek z trochy vlažného mléka, cukru a droždí.
Do mísy si připravíme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozšlehali vajíčko, přilijeme rozehřáté máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, až se odlepuje od stěn mísy.
Hotové těsto přendáme na vál a zapracujeme do něj rozinky. Omyté rozinky namočím do trošky rumu se špetkou skořice. Můžou se přidat nahrubo nasekané mandle, ořechy.
Těsto s rozinkami a ořechy vrátíme do mísy, posypeme lehce hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo. Po hodině těsto několikrát propracujeme vařečkou a dáme znovu tak na 3/4 hod. kynout.
Vykynuté těsto vyndáme a rozdělíme na 9 částí. Ty rozválíme na válečky a upleteme copy ze 4, 3 a 2 válečků. Když kladu jednotlivé copy na sebe, pomažu spodní bílkem.
Když je vánočka sestavená, necháme ji na sporáku ještě asi 15 minut kynout. Pak ji potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Zabezpečíme ji několika špejlemi proti sesunutí. Dříve jsem potírala vánočku rozšlehaným vejcem, ale někde jsem četla, že to tmavne a musí se přikrývat papírem - to je pravda. Při potírání bílkem to není nutné.
Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C. Asi po 10 minutách plech s vánočkou otočím a teplotu snížím na 140 °C. Celkem se vánočka peče asi 30 minut dozlatova. Vánočka od tchyně je lehká a nadýchaná.
Tuto vánočku podle Vašeho receptu dělám už dlouhé roky.
Vynikající.
friessowa
Výborná, nenáročná
Vánočka mě opravdu příjemně překvapila, opravdu výborná. Bála jsem se toho, jelikož to byla moje první vánočka. Nepřišla mi náročná a 100x lepší jak kupovaná. Mockrát děkuji za recept. :-)
Karola
Cukr
Upekla jsem dnes Vanocku dle receptu jako konzistence skvělá jen malo sladká přiště bych tam dala o 50 g cukru více málo sladké skoro žadná chuť ale jinak heboučka skvěla!!! Děkuji za recept každy si ho vylepší podle sebe
Katka
Skvělá
Vánočka je moc dobrá, skvěle se pracuje s těstem a snad vůbec poprvé mi nedělalo problém pletení ze 6. Místo 50ml mléka jsem dala smetanu a příště přidám trošku víc cukru, protože mi máme radši sladší.
Jinak dávám 1* a recept do záložky na vánoční pečení :-)
Gabriela Bláhová
Nejlepší
tak jsem ji o Vánocích také dělala, jen jsem cca100 ml mléka nahradila smetanou 33%, nejlepší těsto na vánočku a to se olyzovaly i děti, který ji jinak kvůli rozinkam nejedí (y)