Vánočka od tchyně

Vynikající recept na domácí vánočku.


4.7165x
0
54×

Postup přípravy

Těsto, od té doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně. Suroviny dávám v tomto pořadí: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřáté máslo, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra a nakonec sušené droždí.

Když se dělá těsto ručně, uděláme kvásek z trochy vlažného mléka,cukru a droždí. Do mísy si připravíme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozšlehali vajíčko, přilijeme rozehřáté máslo a vzešlý kvásek. Vypracuje těsto, až se odlepuje od stěn mísy.

Hotové těsto přendáme na vál a zapracujeme do něj rozinky. Omyté rozinky namočím do trošky rumu se špetkou skořice. Můžou se přidat nahrubo nasekané mandle, ořechy. Těsto vrátíme do mísy, posypeme lehce hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo. Po hodině těsto několikrát propracujeme vařečkou a dáme znovu tak na 3/4 hod. kynout.

Vykynuté těsto vyndáme a rozdělíme na 9 částí. Ty rozválíme na válečky a upleteme copy ze 4, 3 a 2 válečků. Když kladu jednotlivé copy na sebe, pomažu spodní bílkem. Když je vánočka hotová, necháme ji na sporáku ještě asi 15 minut kynout. Pak ji potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Zabezpečíme ji několika špejlemi proti sesunutí.

Dříve jsem potírala vánočku rozšlehaným vejcem, ale někde jsem četla, že to tmavne a musí se přikrývat papírem - to je pravda. Při potírání bílkem to není nutné. Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C. Asi po 10 minutách plech s vánočkou otočím a teplotu snížím na 140 °C. Celkem se vánočka peče asi 30 minut dozlatova.

Vánočka od tchyně je lehká a nadýchaná.
user-icon

autor salve


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vánočka od tchyně

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty