Šlehačková vánočka

Vyzkoušejte tradiční vánočku, ovšem recept je vyladěný tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky.


5.011x
75 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
100 gmáslo
3 ksžloutky
500 ghladká mouka
250 mlsmetana ke šlehání
1 lžičkavanilkový extrakt
20 gčerstvé droždí
60 gtřtinový cukr

na potření

1 ksvejce
1 lžícemáslo
1 lžícemed

na ozdobu

60 gmandlové lupínky

Postup přípravy

Do hrnku ohřejeme smetanu (cca 40 °C), rozdrobíme čerstvé droždí, přimícháme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.  Mezitím si do misky odvážíme mouku, po okrajích ji posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, přelijeme vzešlý kvásek, zbylou část cukru a začneme od středu míchat. Vzápětí přidáme ostatní suroviny, tedy žloutky, zbytek cukru a změklé máslo (nebo nastrouhané). Pokud chceme, přidáme i rozinky a vanilkový extrakt (lze vynechat). Ze všech ingrediencí vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky. Pokud máme doma robota na mísení těsta či domácí pekárnu, můžeme využít na zjednodušení práce. Zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na vál. Těsto rozdělíme na tolik dílů, z kolika pramenů plánujeme vánočku zaplétat. Z dílů vytvoříme dlouhé hady a zapleteme. Zapletenou vánočku přemístíme na plech s pečícím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Šlehačkovou vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova a propečena, celkem cca 25 minut. Záleží na objemu vánočky a troubě, jistotou bude zkusit propečenost špejlí. Pokud by byla vánočka brzy zlatá, přikryjeme ji alobalem a pečeme takto dál do propečena. Ihned po vytažení z trouby potřeme vánočku pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout. Po vychladnutí krájíme šlehačkovou vánočku na plátky a podáváme například s máslem a marmeládou.

Tajemství pletení vánočky - jak na to?

Jemná šlehačková vánočka krok za krokem

Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.

Jemná


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Šlehačková vánočka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena