Výborná novoroční vánočka

Sváteční vánočka pro pohodové rodinné snídaně, bude jistě chutnat nejen na Nový rok.


5.01x
120 min

Postup přípravy

Připravíme si vlažné mléko a droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy poté nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a všechno dobře promícháme. Potom přilijeme vlažné mléko, přidáme vaječné žloutky, mírně rozpuštěné máslo, nakonec kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny kynout na teplém místě a přikryté čistou utěrkou. Do těsta pak opatrně přimícháme ořechy a rozinky a necháme ještě deset minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, každou polovinu ještě rozdělíme na devět menších dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Nejsilnější čtyři válečky spleteme na základ, z dalších tří pak upleteme klasický copánek a dva nejtenčí srolujeme. Na vymazaný plech položíme spletené copy a necháme dále vykynout asi tak po dobu půl hodiny.

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Začátečníci mohou vánočku upevnit špejlemi, aby se nerozjela. Pečeme asi čtyřicet minut dozlatova, při 160 °C.

Z daného množství těsta je možné uplést dvě novoroční vánočky.

Jak na pletení vánočky?

user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Výborná novoroční vánočka

Zpět na recept